Primarul care a refuzat pensia specială: “Este abuz și furt la buzunarele românilor!”

0

Poate pare incredibil, însă, există un primar în România care nu își dorește pensie specială. Primarul din Ulmeni, Lucian Morar , care face parte din Partidul Mișcarea Populară (PMP) este cunoscut mai ales pentru protestul său recent din fața Ministerului Sănătății. Primarul a refuzat timp de zece zile să se hrănească pentru a obține din partea autorităților susținere pentru înființarea unei stații de ambulanță în orașul pe care-l administrează.

Acesta a renunţat la pensia specială de care ar fi putut să beneficieze în urma mandatelor de edil-şef şi de vicepreşedinte al CJ Maramureş, semnând și o declarație notarială în acest sens. La pensia respectivă ar fi avut dreptul în urma adoptării Codului Administrativ de către Guvern pe 5 iulie, prin ordonanță de urgență.

El le-a solicitat președintelui CJ Maramureș, Gabriel Zetea (PSD) și primarului Cătălin Cherecheș, să facă un gest similar.
„Pe data de 8 iulie 2019 am semnat în faţa unui notar public hârtia prin care am autentificat că eu renunţ la pensia specială pe care o consider un furt. Astfel, prin încheierea de autentificare nr. 2439, eu, Lucian Morar, luând în considerare intrarea în vigoare, la data de 01.01.2020, a prevederilor art. 210 din OUG 57/2019 privind Codul Administrativ, în calitatea mea de primar al oraşului Ulmeni, judeţ Maramureş, declar pe propria răspundere şi în deplină cunoştinţă de cauză că renunţ de bunăvoie, definitiv şi irevocabil la dreptul conferit de lege privind indemnizaţia lunară pentru limită de vârstă (pensia specială) de care aş putea beneficia în urma mandatelor de primar şi de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş. Am dorit să dau această declaraţie pentru a fi luată în considerare la calcularea drepturilor mele băneşti sau oriunde va fi nevoie”, precizează Lucian Morar, într-un comunicat de presă.

Primarul din Ulmeni afirmă că pensiile trebuie acordate doar pe baza principiului  contributivității și cere celorlalți aleși locali din Maramureș să facă un  gest similar. ”În ultimele zile am îndemnat, prin mesaje publice, mai multe persoane publice (ca exemplu îi dau pe domnul Gabriel Valer Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş şi pe domnul Cătălin Cherecheş, primarul Municipiului Baia Mare) să îmi urmeze exemplul şi să facă front comun în faţa acestui abuz îndreptat împotriva românilor de rând”, a spus edilul.

Acesta spune  că noul Cod Administrativ ar trebui să pună ordine şi să îndrepte unele chestiuni de legalitate şi chiar moralitate pe linia administraţiilor publice centrale şi locale.

“Cu tristeţe am constatat că prin adoptarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului Dăncilă privind acest cod se fac mai multe nedreptăţi faţă de cetăţeanul român. Printre prevederile cuprinse în noul Cod Administrativ, mai mult sau mai puţin benefice autorităţilor publice locale sau centrale, una, sigur este cu siguranţă împotriva tuturor românilor! Pensia specială! Singurii beneficiari sunt aleşii locali (primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene). Acestea sunt un furt din buzunarele românilor!”, încheie primarul Lucian Morar.

La sfârșitul lunii aprilie, după zece zile de greva foamei, Lucian Morar a decis să renunță la protest și să se întoarcă acasă, chiar dacă demersul său nu a sensibilizat autoritățile de la București, după ce a fost avertizat că își pune sănătatea în pericol refuzând hrana.

Sursa: podul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.