Raport de Audit financiar al Curții de Conturi: Sătmărenii au plătit întreținere de spații verzi pe sub zăpadă și tarife ERONAT indexate la salubritate. Prejudiciul: 1 748 000 lei!

4

Pe parcursul anului 2017 și, parțial, în 2018, Primăria condusă de Kereskenyi Gabor ar fi prejudiciat bugetul local cu 1 748 000 lei, după cum rezultă dintr-un raport de audit financiar al Camerei de Conturi din Satu Mare.

Jurnaliștii Satmareanul.ro au studiat acest raport (n.r. atașăm capturi foto dupa o sinteză a acestui raport, in cadrul textului) și au descoperit, printre altele, că acest prejudiciu rezultă și din faptul că Primarul ne-a pus să plătim pentru întreținerea spațiilor verzi în luna decembrie, dar și că ne- a indexat tarifele pentru salubritate, ÎN MOD ERONAT.

Iată, defalcat, cum s-a produs acest prejudiciu impresionant:

  • Kereskenyi a dat premii de excelență unor funcționari publici și, evident, persoanelor cu funcții de conducere (Total prejudiciu: 64 000 lei);
  • Primăria a semnat un act adițional la un contract de servicii și a plătit, ÎN MOD NELEGAL, suma de 1 057 000 lei (o să cerem și noi acest act adițional să-l prezentăm cititorilor); coincidență, începând cu anul 2016, Primăria nu mai pune pe site contractele de achiziții publice…
  • Nu spunem că e, neapărat, ceva nelegal, dar sigur e vorba, măcar, de lipsă de transparență! De ce simte Kereskenyi nevoia sa ascundă contractele de achiziții publice?! În aceste condiții, nu putem verifica despre ce fel de servicii e vorba, până când nu vom primi de la Primărie acest contract în copie(n.r. această ”eroare” s-a întins până în vara anului 2018). Cert e că, prin acest act adițional, noi am mai scos din buzunar 1 057 000 lei, la solicitarea lui Kereskenyi, iar Curtea a declarat suma respectivă drept PREJUDICIU;

  • Pentru perioada mai-decembrie 2017, s-au plătit 84 000 lei în plus, pentru întreținerea spațiilor verzi… Nu avem așa bună memorie, ca să vedem dacă era cazul să se mai întrețină spațiile verzi în decembrie 2017, însă facem recurs la memoria internetului…
  • E bine – deci – ca Sătmărenii să știe că au plătit întreținere spații verzi la Primărie, în timp ce ningea și ploua în Satu Mare…în decembrie 2017. Din nou, nu credem că e ceva ilegal… Însă Curtea trece această sumă la capitolul PREJUDICIU… Total prejudiciu: 84 000 lei. Prejudiciați, să ne înțelegem, suntem noi, Sătmărenii, care plătim taxe și impozite!
  • Nu în ultimul rând, poate vreți să știți cum ați plătit, fără să fie cazul, 543 000 lei in plus, pentru salubritate… Dvs., Sătmărenii, erați obișnuiți cu tarife de lux doar la apă și canal… Ei bine, în perioada mai 2017-mai 2018, Primăria a indexat eronat tarifele de salubritate… Totalul acestei indexări eronate: 543 000 . S-a plătit din buzunarul contribuabilului Sătmărean!

În finalul raportului de audit, Curtea de Conturi solicită Primăriei să recupereze prejudiciul – vedeți mult mai clar, în captura foto de mai sus, măsurile dispuse de Curte.

Vom solicita Primăriei, prin cerere de informare publică, să ne furnizeze detalii despre cum s-a ajuns la acest prejudiciu. De asemenea, vom solicita lămuriri în legătură cu stadiul în care se află, din punctul de vedere al demersului de recuperare a prejudiciului, la 1 an distanță de la constatările acesutia de către Curtea de Conturi.

 

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.