Se întâmplă în Satu Mare! Muncă la negru și salarii minime pe economie neplătite

1

Inspectorii ITM au descoperit în urma unor controale că în Satu Mare, unii angajatorii, încă mai practică munca la negru. Patru patroni sătmăreni au  fost descoperiți și amendați cu 120.000 de lei, potrivit unui raport de activitate al inspectorilor ITM Satu Mare în luna iunie a.c. Într-o singură lună, inspectorii ITM au constatat 269 de deficiențe, valoarea amenzilor aplicate fiind de aproape 180.000 de lei.

În cursul lunii iunie 2019, inspectorii de muncă au efectuat 172 controale, dintre care 90 controale în domeniul relațiilor de muncă (RM) și 82 controale în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM), fiind constatate 269 deficiențe sancționate cu amenzi în cuantum total de 179.400 de lei.

Astfel, cu ocazia celor 90 de controale în domeniul relaţiilor de muncă efectuate în luna iunie 2019 s-au aplicat în total 82 de sancţiuni contravenţionale, din care 11 amenzi în valoare totală de 139.900 lei și 71 avertismente, şi s-au dispus de către inspectorii de muncă 124 măsuri pentru înlăturarea neconformităţilor faţă de prevederile legale.

Pentru încălcarea unor prevederi ale Codului Muncii au fost aplicate 70 sancțiuni, din care 11 amenzi în valoare totală de 139.900 lei. Dintre acestea au fost aplicate patru amenzi în sumă totală de 120.000 lei pentru pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la munca nedeclarată, trei amenzi în valoare totală de 900 lei pentru încălcarea prevederilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe țară, trei amenzi în sumă totală de 9.000 lei pentru încălcarea prevederilor privind examenul medical la angajare și respectiv evidența orelor lucrate de salariați, și o amendă de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor privind păstrarea la punctul de lucru (locul de muncă) a unor copii ale contractelor individuale de muncă ale salariaților care prestează activitatea la punctul de lucru respectiv, precum și 59 avertismente pentru alte deficiențe.

Pentru încălcarea prevederilor privind registrul general de evidență a salariaților în format electronic au fost aplicate 10 sancțiuni (avertismente) și s-au dispus 10 măsuri pentru înlăturarea deficiențelor constatate.

În domeniul securității și sănătății în muncă au fost efectuate 82 controale în cursul lunii iunie 2019, fiind constatate 145 deficiențe (neconformități față de prevederile legale). Au fost aplicate 145 sancțiuni contravenționale, din care 7 amenzi (în valoare totală de 39.500 lei) și 138 avertismente. Au fost dispuse în toate cazurile măsuri pentru înlăturarea deficiențelor constatate.

Sursă foto: adevarul.ro

1 COMENTARIU

  1. Și pentru respctarea timpului de lucru?! Adică, ce fac cei de la ITM când găsesc prea puțini angajați raportat la timpul de lucru?! Ce ușor ar fi să verifice acest lucru. Dar nu vor. Firme de pază, magazine mici, etc. Oare câte amenzi ar putea da?! Nenumărate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.