Răspunsul cinic al CNAS, după aproape 3 săptămâni de blocaj total în Sănătate: ”Oamenii mor oricum. Și cu, și fără sistem”. Astăzi va avea loc o primă încercare de restaurare a programului

0

”Oamenii mor oricum. Și cu, și fără sistem”, acesta a fost răspunsul cinic al CNAS București, ieri, după 17 zile de blocaj în Sănătate.

Pacienții reclamă că „numai bolnavii în stare gravă mai beneficiază de serviciile medicilor de familie, care oricum riscă să plătească din buzunar operațiunile pe care le fac fără a le putea valida în sistem”.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate este, potrivit ministrului Sănătății, responsabilă pentru funcționarea sistemului informatic. Purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici, a promis, la RFI, că „mâine (astăzi n.r.), 18 iulie, va fi o primă tentativă de restartare a programului”, a declarat Purtătorul de Cuvânt al CNAS Daniel Osmanovici, pentru RFI.ro.
Pe data de 16 iulie a.c., Casa Națională de Asigurări de Sănătate Satu Mare a făcut următorul anunț:

,,(ANUNȚ) – INDISPONIBILITATE PLATFORMA INFORMATICĂ A ASIGURĂRILOR DE SĂNĂTATE

Urmare a unor probleme tehnice, care au condus la întreruperi în funcționarea Platformei Informatice a Asigurarilor de Sanatate (PIAS), serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale se acordă/se eliberează în regim off-line până la remedierea indisponibilității PIAS.

Pentru transmiterea și validarea serviciilor acordate sunt aplicabile dispozițiile art. 207-210 din H.G. 140/2018 și ale art. 39 – 42 din H.G. 155/2017:

– serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale acordate/eliberate off-line în perioada 05 iulie 2019 și până la remedierea PIAS, vor fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activității lunii iulie 2019.

– serviciile de îngrijiri la domiciliu/paliative la domiciliu acordate off-line în perioada 24 iunie 2019 și până la remedierea PIAS, vor fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activității lunii iunie/iulie 2019, după caz.

– raportarea lunară a serviciilor medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale acordate/eliberate în luna iunie 2019, se va efectua în cursul lunii iulie 2019, după remedierea PIAS.

În acest sens, pentru perioada/perioadele în care au fost constatate întreruperi în funcționarea PIAS, președintele CNAS va emite Ordin, conform prevederilor legale mai sus menționate, care se publică pe pagina de web a CNAS.”

Nici până la această oră sistemul informatic al CNAS nu a fost deblocat. Astăzi 18 iulie 2019, va fi o primă tentativă de restartare a programului.

Sistemul informatic al CNAS a costat peste 87 de milioane de lei.

Sistemul Cardului National de Asigurări Sociale de Sănătate (CEAS) a costat peste 87,6 milioane lei fără (TVA). Acesta fost implementat de HP Romania și Novensys Corporation, având ca subcontractant pe SIVECO Romania, amintește Societatea Națională de Medicina Familiei. Contractul a fost atribuit în luna aprilie 2012.

Reprezentanții Societății Naționale de Medicina Familiei au spus că „până în acest moment nicio persoană și nicio instituție nu au fost făcute responsabile pentru modul ineficient în care au fost cheltuiți banii publici în acest proiect”.

Sursă foto: Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.