CCR confirmă: PSD și ALDE au modificat Codurile Penale pentru infractori precum monstrul din Caracal

0

Curtea Constituționlă (CCR) a respins pentru a doua oară modificările aduse de majoritatea parlamentară PSD – ALDE, codurilor penale.

Mododifiăcrile au fost declarate neconstituționale.

Costul Panal și Codul de Procedură Penală se întorc din nou în Parlament, pentru a fi modificate cu respectarea Constituției. Printre cele mai importante modificări operate de Parlament se numără diminuarea termenelor de prescripție a pedepselor și abrogarea articolului referitor la neglijența în serviciu.

PLN și USR au depus sesizări la Curtea Constituțională în legătură cu aceste modificări, acuzând PSD și ALDE că tranformă România în ,,raiul infractorilor”.

Chiar și președintele Iohannis a sesizat CCR.

Coduri penale pentru salvarea monstrului din Caracal.

asociatia ,,Inițiativa pentru Justiție”, un Ong al procurorilo, condus de procurorul militar Bogdan Pîrlog (cel care s-a autosesizat în legătură cu intervențiile brutale ale jandarmilor de pe 10 august 2018) și de Sorin Marian Lia (prim-procurorul Parchetului Oceania), avertizează că o parte din aceste modificări ar putea avea implicații inclusiv în cazul crimelor de la Caracal.

Dacă la data pronunțării htărârii condamnatul a împlinit vârsta de 65 de ani (principalul suspect, Gheorghe Dinică, are 66 de ani) nu îi va putea fi aplicată pedeapsa detenției pe viață. Dacă se va stabili că acesta a săvârșit mai multe infracțiuni ( de exemplu: lipsire de libertate, omor calificat, viol, profanare de morminte) pedeapsa pe care o va executa va fi pedeapsa cea mai mare pronunțată pentru una dintre aceste infracțiuni care nu va putea fi sporită decât cu maxim 3 ani.

,,Inițiativa pentru justiție” susține că un infractor va putea beneficia de circumstanțe atenuante constând înc înființa bună avută înainte de săvârșirea infracțiunii și conduita după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal.

Această circumstanță nu va putea funcționa în defavoarea inculpatului dacă acesta a doptat o poziție de recunoaștere a săvârșirii infracțiunii , deoarce s-a declarat nevinovat.

,,Dacă va primi o pedeapsă cu închisoarea care nu depășește 10 ani, se va putea libera condiționat după ce a executat o treime din pedeapsă deoarece are peste 60 de ani, iar dacă pedeapsa aplicată va fi mai mare de 10 ani, se va putea elibera condiționat după ce a executat jumătate din pedeapsă. La caluaeea acestei fractiiise va tine cont de durata muncii prestate,  a menționat  Asociația, potrivit Ziaristii.com

Foto: ziaristii.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.