Polițistul sătmărean Felix Văsuț după tragedia de la Caracal: Sistem bolnav și infect

0

Moartea Alexandrei, victima călăului Gheorghe Dinică, din Caracal, a îndurerat o Românie întreagă. Ca de fiecare dată, după orice tragedie, se caută vinovați, dar nimeni nu își asumă. Guvenanți, polițiști, șefi de poliție, STS, 112, apoi urmează demiteri, demisii, pe urmă uităm și nimic nu se schimbă.

Polițistul Criminalist și președintele Sidicat Europol, filiala Satu Mare, Felix Văsuț și-a exprimat indignarea față de modul în care a fost tratat cazul tinerei de 15 ani , omorâtă la Caracal, de către autorități.

,,O adevarata tragedie. O fetita de 15 ani sa ceara disperata ajutorul autoritatilor si acestia sa fie incapabili sa o salveze. O poveste adevarata desprinsa parca din serialele FBI cu criminali in serie din SUA.
Din pacate se intampla si la noi astfel de fapte teribile si e trist caci, noi , cetatenii suntem pusi in genunchi si legati de maini si de picioare de un SISTEM BOLNAV si INFECT !
Acest sistem , creat in zeci de ani pe principiul PCR ( pile , cunostinte si relatii ) si sustinut de o mana de politicieni marsavi cu interese de a subjuga justitia… ne-au adus in aceasta situatie si anume sa aprindem lumanari si sa ne plangem mortii ( politisti in exercitarea atributiilor de serviciu , fetite de 15 ani rapite si violate , infractori periculosi ce umbla liberi pe strazi pentru ca nu prezinta pericol social si fel si fel de cazuri unde legile nu ne ajuta deloc iar profesionalismul este … o pasare rara, a postat acesta pe pagina personală de Facebook     vineri, 26 iulie.

După nemulțumirile legate de sistemul românesc pe care l-a numit bolnav și infect, polițistul a ținut să împărtășească cu prietenii săi virtuai câteva soluții pentru o Românie mai buna.

,,Solutii pentru o Romanie mai buna…
Sau cel putin asa as vrea sa cred ca aceste prime si URGENTE masuri ar schimba sistemul politienesc (si nu numai)… intr-unul mai bun sau cel putin mai eficient !
1. Răspunderea magistratilor !!! O lege fără de care nu putem continua. Nu e normal ca toti cetatenii din aceasta tara sa raspundem fata de faptele noastre, dar ei NU !!! Indiferent ca esti procuror sau judecator daca ai dat-o in bara, trebuie sa platesti pentru asta la fel cum o fac si eu si restu !!! Sunt foarte multe cazuri in care au fost pronuntate solutii diferite in situatii identice (unde la urma urmei unul sau mai multi au de suferit)!
2. Intarirea autoritatii politistului !!! Nu este normal ca unui politist sa ii fie frica sau sa nu poata din cauza legislatiei sa intre intr-o locuinta unde are informatii sau indicii temeinice ca are loc o infractiune. Legislatia trebuie schimbata astfel incat politistul care patrunde “fara voie” și fara mandat intr-o locuinta , sa nu raspunda penal si nici material. Atentie ! Aceasta modificare legislativa trebuie facuta astfel incat, pedepsele asupra politistilor care comit abuzuri sa fie inapsrite si anume sa nu lasam posibilitatea ca un politist sa intre intr-o locuinta “cand vrea muschii sai”. In acest mod putem delimita in mod clar abuzurile fata de starea de necesitate impusa de fiecare caz in parte.
3. Imbunatatirea sistemului informatic de localizare a apelurilor !!! In primul rand este nevoie de o schimbare a legislatiei,in sensul desfiintarii deciziei CCR care impedica SRI-ul de a folosi tehnica din dotare pentru a localiza un apel telefonic ! Ori in cazul in care acesta modificare nu este posibila, inlocuirea tehnicii STS cu una de ultima generatie pentru a preintampina orice alt caz de localizare gresita.
4. Introducerea unui ghid al carierei in toate ramurile de siguranta si ordine publica ! Aici ma refer la introducerea unui “ghid al careirei” care sa NU fie bazat pe sustinere politica sau pile si relatii ! Avem nevoie de sefi (in Politie,STS , Jandarmerie,Armata si Pompieri) care sa fie RECONFIRMATI in functie la cel putin 4 ani pe criterii profesionale !!! In momentul de fata, daca un politist/funcionar public ocupa o functie de sef, acesta prinde radacini pana iese la pensie ! Legislatia actuala nu permite eliberare lui din functie decat in urma unei cercetari disciplinare , astfel ca pe principiul “capul plecat sabia nu-l taie” , unii “colegi” de la varsta de 37-39 de ani nu se gandesc decat la pensie. PROFESIONALISMUL MOARE PE ZI CE TRECE !
5. “Reactivarea” posturilor de politie in detrimentul sectiilor rurale de politie !!! In momentul in care s-au infiintat sectiile rurale de politie , au disparut politistii de la sat(din 3-4 politisti prezenti zilnic la postul de politie, a ramas unul singur). In schimb a aparut o patrula de politie care acopera peste 5-6 comune intr-un schimb de 12 ore. Cum pot acesti doi politisti sa intervina la un eveniment de URGENTA cand ei patruleaza la peste 70 de km departare ?!?! Daca bunicii vostri ar apela 112, v-ati simti in siguranta ?!?
6. Interzicerea prin lege a “patrunderii politicului in zona personalului de siguranta nationala si ordine publica”. Orcine orice spune, POLITICUL numeste sefii din politie si alte structuri si le coordoneaza anumite activitati. Acest lucru nu este normal si nu este benefic sistemului.
7. Angajarea functionarilor publici pe criterii transparente ! Cat timp serviicile de specialitate nu se vor implica activ in concursurile de ORICE FEL organizate de către institutiile publice, vom avea mereu angajari/mutari ori transferuri pe pile. Lucru care daunează grav “sanatatii noastre si a celor din jur”.
8. Ar mai fi multe alte propuneri de facut si lucruri de schimbat…dar nu stiu daca se vrea sau nu cu adevarat…”, a conchis Felix Văsuț, președintele Sindicat Europol Satu Mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.