Deputatul Romeo Nicoară: Românii profesioniști nu au loc în instituțiile publice din cauza sistemului bolnav PCR (pile-cunoștințe-relații)

0

Deputatul PNL de Satu Mare Romeo Nicoară a vorbit, pe pagina sa de Facebook despre incompetența autorităților și felul în care a fost tratată tragedia de Caracal, subiectul care stă de câteva săptămâni pe buzele tuturor românilor. 
Nicoară afirmă că România are mulți profesioniști, dar care adesea nu au loc în instituțiile publice din cauza pilelor, cunoștințelor și relațiilor. De asemenea acesta spune că este absolut necesară angajarea de experți în instituțiile publice și nu a pilelor personale sau de partid. Acestea ar trebui să fie priorități ale executivului și ale Parlamentului, care ar trebui să se întâlnească de urgență, acum, în august, pentru a modifica legile necesare.

Toată situația generată de tragedia de la Caracal, drama familiei fetei presupus ucise, incompetența autorităților care nu au intervenit prompt (la fel ca în multe alte domenii unde autoritatea statului e praf) au creat o stare de emoție cum din păcate am mai întâlnit în ultimii ani. Vezi cazul Colectiv sau OUG 13.

Întrebarea care mă macină este: cum putem ieși din starea aceasta a lucrurilor? Cum rezolvăm problema imensă a nepăsării multor instituții publice față de viața și față de interesul imediat al cetățenilor?

În prima fază demisia tuturor celor responsabili este un lucru firesc, deși el nu prea se întâmplă.
În al doilea rând demiterea diverșilor șefi de instituții poate atenuează temporar tensiunea, însă nu rezolva problema în esență.

În al treilea rând, așa cum deja s-a pronunțat președintele țării, domnul Klaus Iohannis, modificările legislative ce privesc gestionarea situațiilor de urgență, în toate aspectele lor, legislația privind infracțiunile grave contra persoanei sau angajarea de experți în instituțiile publice și nu a pilelor personale sau de partid, trebuie sa fie PRIORITĂȚI ale executivului și desigur ale Parlamentului care ar trebui să se întâlnească de urgență, acum, în august, pentru a modifica legile necesare.

Și, dacă vorbim de experți în aceste instituții, e important sa spunem ca românii au mulți profesioniști care adesea nu au loc în instituțiile publice din cauza sistemului bolnav PCR (pile-cunoștințe-relații). Vă mai amintiți expresia?

Aș spune că un prim pas în consolidarea și în profesionalizarea instituțiilor statului ar trebui sa fie sistemul de selecție al tuturor celor ce se angajează în sistemul public, poate printr-o metoda inovativă precum licențierea pe fiecare specializare în parte printr-un examen online, prin intermediul unei instituții unice independente, licențiere care să dea dreptul de a profesa unei persoane (vezi exemplu în SUA).

Dacă vreți poate exista la fel ca un examen pentru un permis auto – un examen online – examen ce atestă dreptul unei persoane de a conduce un autovehicul.

Este doar un simplu exemplu, dar până nu vom avea astfel de experți certificați, în orice domeniu, chiar și în poliție sau alte instituții din domeniul siguranței și ordinii publice nu cred că putem avea așteptări mari de la vreo instituție publică care să producă rezultate.

Însă, mai presus de toate aceste lucruri necesare este ceea ce numim profesionalizarea clasei politice. Până când politicienii de vârf (dar și cei de la diverse niveluri locale) nu vor înțelege care le este rolul, acela că ei sunt ÎN SERVICIUL CETĂȚENILOR, că sunt acolo pentru a proteja și oferi garanții că avem o țară sigură, până atunci vom bâjbâi în această tranziție veșnică ce deja durează de 30 ani.
Democrația nu e ușoară, nu e ieftină, dar e cea mai bună!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.