Sondaj IMAS: Klaus Iohannis și PNL, primii în preferințele românilor. Surpriza de pe locul 2

0

Care sunt intențiile de vot ale românilor pentru alegerile prezidențiale și alegerile parlamentare?

Dacă alegerile parlamentare ar avea loc duminică, și nu la anul, un sfert dintre cei care spun că ar merge sigur la vot ar vota cu PNL, arată Barometru Europa FM, realizat de IMAS în luna iulie.

Liberalii adună 25,5% din intențiile de vot. Pentru prima dată, USR urcă pe locul 2 în opțiuni, 21,4%, iar PSD cade pe 3 – ar fi votat azi de 19.4% dintre cei siguri ca ar vota.

Pe locul 4, dar la distanță considerabilă, se află parlamentarii Pro Romania – partidul fostului premier social-democrat Victor Ponta, cu 9% – în scădere cu aproape un procent față de luna trecută.

Locul 5 este ocupat de ALDE, formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu. Partenerul de guvernare al PSD scade până la 7,3% din intențiile de vot.

Clasamentul este continuat de PLUS al lui Dacian Cioloș – 6%, de asemenea în scădere față de luna iunie.

4% dintre cei care spun ca participa la vot ar alege alte partide. Aproape una din 5 persoane – mai exact 18.3% – nu știe încă dacă și cu cine va vota ori nu vrea sa își declare preferințele.

Dacă alegerile prezidențiale ar avea loc duminică, românii ar vota astfel:

Sondaj IMAS: Klaus Iohannis și PNL, primii în preferințele românilor. Surpriza de pe locul 2 1
Se pare că bătălia s-ar duce între Klaus Iohannis cu 41,7% și Călin Popescu Tăriceanu cu 13,8%. Pe locul trei se clasează Victor Ponta cu 12,9%, Dacian Cioloș pe locul 4 cu 10,4%, Dan Barna pe 5 cu 9,4 și abia pe locul 6, Viorica Dăncilă cu 7,5%. Deși candidatul la prezidențiale Dan Barna se află abia pe locul 5 cu un procent de 9,4%, partidul condus de el – USR, s-a clasat pe locul 2, ocupând locul PSD, care trece pe 3, în preferințele românilor pentru alegerile parlamentare de anul viitor.

Dacă pe listă s-ar afla numai candidați ai stângii, apropiați PSD și foști membri, pe cine ar vota românii? 34% ar obține Călin Popescu Tăriceanu, 31% Gabriela Firea, 23 de procente Victor Ponta și 5,8% Corina Crețu.

Dacă pe listă ar apărea doar candidați ai dreptei sau oponenți ai actualei puteri, rezultatele ar putea fi următoarele: Klaus Iohannis, 48,4%, Laura Codruța Kovesi – 30,4% și Dacian Cioloș cu 18,3%.
Pentru acest studiu, realizat prin telefon în perioada 15 iulie – 2 august, au fost intervievate 1010 persoane cu vârsta peste 18 ani. Eroarea de eșantionare – plus minus 3,1%.
Sursa: europafm.ro
Foto: G4media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.