Profesorul care s-a împrumutat la bancă pentru a-i duce în excursie pe elevii nevoiași

0

Vasile Postolachi, un profesor de religie care predă într-un sat de la capătul României s-a împrumutat la bancă şi a cheltuit toată bursa primită la doctorat pentru a-i duce doi ani la rând în excursii pe copiii săraci din localitatea în care predă. Vasile Postolachi predă religia la Rădăuţi Prut, un sat de la capătul României. Are  30 de ani şi este doctorand la Facultatea de Teologie. Deşi se luptă de multe ori cu lipsurile materiale, şi-a cheltuit bursele, a făcut chiar și împrumut la bancă şi a bătut din poartă în poartă pentru donaţii. Dorința sa a fost de a-i duce pe copiii nevoiaşi în excursii la care nu îndrăzneau să viseze vreodată. Mai mult, a făcut rost de o bibliotecă întreagă cu carte românească pentru şcolarii din Basarabia.

Împrumut la bancă şi burse donate pentru copiii săraci  

Profesorul de religie, discutând cu elevii săi şi-a dat seama că mulţi dintre aceştia abia dacă au ieşit vreodată din comună. Majoritatea până la Dorohoi sau municipiul Botoşani, fără să depăşească graniţele judeţului. Şi-a pus în gând să organizeze o excursie în afara judeţului, cu copiii nevoiaşi, care nu şi-ar fi permis aşa ceva, dar totodată cu rezultate bune la învăţătură. Era Anul Centenarului şi a imaginat un proiect în care să-i implice şi pe copiii de peste Prut. „Era anul 2018, un an cu mare însemnătate. Am dorit să-i implicăm simbolic şi pe românii din Ucraina şi Basarabia alături de cei din Rădăuţi Prut într-o excursie comună. Ideea exista, reuşisem să obţinem toate acordurile. Exista o singură problemă: nu aveam bani“, a declarat profesorul Vasile Postolachi pentru adevarul.ro
Deși și-a sacrificat toate resursele finaciare de care dispunea, și-a donat bursele de la doctorat şi a făcut împrumut la bancă pentru a acoperi costurile excursiei, banii pentru cei 50 de elevi şi profesori, mai ales din Basarabia şi Ucraina, care urmau să plece în excursie, nu ajungeau.

„Stăteam şi mă uitam efectiv în gol. Nu ştiam cum să fac în momentele acelea. M-am rugat lui Dumnezeu. Nu a trecut mult timp şi a sunat providenţial decanul Facultăţii de Teologie Catolică din Spania. M-a întrebat ce fac. I-am explicat situaţia. După ce a închis telefonul mi-a trimis 1.300 de euro. A fost ajutorul lui Dumnezeu“, spune Vasile Postolachi.

Copiii din Rădăuţi Prut, Basarabia şi câteva sate româneşti din Ucraina au plecat trei zile în judeţele Neamţ, Suceava şi Iaşi vizitând obiective turistice cunoscute. Anul acesta, în primăvară, profesorul de religie i-a mai dus pe copiii de la Rădăuţi Prut într-o nouă excursie în Suceava, Iaşi, Neamţ şi Bistriţa. Pentru copiii din Rădăuţi Prut a fost o experienţă aparte.

„A fost excursia vieţii mele. Nu a mai fost niciodată acolo. Îmi doream mult, citeam la şcoală despre mormântul lui Ştefan cel Mare, despre cetatea Neamţului, despre Palatul Culturii din Iaşi şi îmi pare rău că nu le pot vedea. De multe ori visam să merg în aceste locuri“, spune Daria Teodor, o elevă de clasa a VIII a de la Şcoala Rădăuţi Prut.

Nu este singura acţiune umanitară a profesorului de la Rădăuţi Prut. De doi ani face cheta cu părinţii care-şi permit să ofere un ajutor cât de mic şi merge la cele mai nevoiaşe familii din sat şi le oferă alimente sau alte ajutoare.

Sursa: adevarul.ro
Foto:adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.