Timp de doi ani, Primăria Satu Mare nu a ajutat Asociația care se ocupă de câinii fără stăpân. La polul opus, la Cluj s-au creat condiții pentru câinii străzii

0

Asociaţia FreeLife Satu Mare a câştigat de curând licitaţia pentru delegarea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân din municipiul Satu Mare, pe data de 2 iulie. În trei săptămâni, asociația capturase 48 de câini ai străzii. Situația, însă, nu s-a schimbat prea mult. Sătmărenii se plâng în continuare de faptul că o mulțime de patrupede sunt încă în libertate.  

Haite de câini se află în mai toate cartierele din municipiul Satu Mare, se plâng locuitorii orașului. Timp de doi ani, Primăria nu a alocat nicio sumă e bani celor de la FreeLife, care se ocupă de câinii fără stăpân, iar sătmărenii spun că nu își pot lăsa copii la joacă.  Într-un oraș civilizat precum Clujul spre exemplu, clujenii nu au astfel de griji. Adăpostul pentru câinii fără stăpâni se află în administrația primăriei, iar condițiile sunt pe măsură.

Asociația FreeLife poate face eforturi pentru a captura câinii străzii, însă costurile pentru ridicarea sutelor de câini abandonați din municipiul Satu Mare au ajuns la un număr foarte mare. Din păcate, în prezent, Asociația se plânge că nu poate face față cheltuielilor. O parte din câini se află sub tratament cu parvoviroză. Tratamentele sunt extrem de costisitoare, 5 zile fiecare câine sub perfuzii, tratamente de susținere, plus hrană. FreeLife a ajuns o Asociație de câini plină de datorii, dar asta poate nu se întâmpla dacă timp de 2 ani, aceștia ar fi beneficiat de ajutorul primăriei.

Din 2017, potrivit informația tv, adăpostul pentru câini nu a mai primit fondurile de 10.000 de lei lunar. Între timp, adăpostul s-a umplut de datorii și nici fostere pentru câinii fără adăpost care vor fi capturați nu mai au. Aceștia dețin peste 400 de câini în adăpostul FreeLife.

City Managerul Maskulik Csaba a declarat că Primăria nu a mai acordat bani Asociației deoarece reprezentanţii Asociaţiei nu s-au prezentat la licitaţie cu un proiect viabil pe care să îl poată finanţa. Până în anul 2017, adăpostul primea din partea Primăriei o sumă chiar mai mică de 10.000 de lei, cuprinsă între 7.000 şi 8.000 de lei pe lună, potrivit aceleași surse.

În prezent, adăpostul FreeLife are nevoie de fostere pentru a putea prelua pui și a fi ținuți sub supraveghere până la primele 3 vaccinuri. De modernizările și construirea de noi cuşti se ocupau membrii Asociaţiei din donații.

La polul opus, la Cluj, În prezent, Centrul adăpostește 330 câini, toți fiind viabili pentru adopție și, foarte important, clujenii nu se plâng de haitele câini care umblă libere prin oraș. La Cluj, Centrul de Întreținere și Adăpost Câini Fără Stăpân se află în subordinea primăriei, iar adăpostul arată cam așa…


La Satu Mare, în schimb, nu doar că nu sunt condiții, dar nu sunt suficiente fostere pentru câinii vagabonzi…


De când au semnat contractul cu Primăria, cel mai probabil, Asociația FreeLife primește din nou bani, însă, problema câinilor care trăiesc pe străzi nu a fost încă rezolvată. 

Cine poate si doresc să doneze, o pot face fie la cabinete veterinare, fie direct în conturile ALPHA BANK:

RO 35 BUCU 2131210632077 RON
RO 23 BUCU 2131213379089 EUR
COD SWIFT BUCUROBU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.