Din nou apreciată de străini. Transilvania este noua „Toscana” scrie Financial Times

0

Un jurnalist aflat în vizită în Transilvani, în ai multe sate săsești descrie frumusețea caselor cu curți interioare specifice, grădini de lume și livezi care au atras mulți străini.

Vechile sate săsești din Transilvania, bucolice, cu o gastronomie rustică, ce atrag din ce în ce mai mulți turiști străini, sunt comparate cu Toscana din minunata Italia, considerată una dintre cele mai frumoase regiuni din această țară, într-un articol publicat în Financial Times.

Autorul articolului, Andrew Emes, spune că ideea unei paralele între Toscana și Transilvania i-a fost prezentată de fiul unui conte italian, Giulio da Secco. Bărbatul este căsătorit cu o româncă și sunt stabiliți într-un sat săsesc din Transilvania.
Până în urmă cu 100 de ani, Transilvania făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, dar, la sfârşitul Primului Război Mondial, a fost dată României, iar sute de mii de saşi din zonă s-au trezit în spatele unor noi graniţe. Şi-au păstrat însă neschimbate satele şi modul de viaţă. Locuitorii celor câteva sute de sate erau fermieri, meşteşugari, viticultori. După ani de persecuţie sub regimul comunist, majoritatea saşilor au plecat imediat ce graniţele s-au deschis, între anii 1980 – 1990, lăsând în urma lor case goale. În prezent, un număr din ce în ce mai mare de străini aleg să se stabilească în acest univers bucolic.

Aşa cum Toscana a fost descoperită ca destinaţie de vacanţă de aristocraţia britanică, în a doua jumătate a secolului al 19-lea, şi Transilvania a atras englezi, în frunte cu prinţul moştenitor Charles, care a cumpărat mai multe case în zonă, vine anual în România şi o promovează intens la nivel internaţional. I s-au alăturat membri ai aristocraţiei britanice, precum William Blacker, autorul volumului “Along the Enchanted Way and old Etonian”, care deţine case în Transilvania şi Toscana, şi Jessica Douglas-Home, preşedintele Mihai Eminescu Trust, o organizaţie care cumpără case, le renovează şi le închiriază în scop turistic.

Jurnalistul FT a mers în vizită în mai multe sate săseşti, precum Floreşti, Mălâncrav, Mesendorf şi Saschiz, şi descrie frumuseţea caselor cu curţi interioare specifice, grădini de legume şi livezi, care au atras mulţi străini.

În Saschiz a cunoscut un scoţian, Jim Turnbull, care a cumpărat o casă gata mobilată cu suma de 20.000 de euro.

În satul Richis, oameni de 11 naţionalităţi diferite au ales să îşi cumpere case, mulţi dintre ei venind aici iniţial ca turişti.

Andrew Emes, autorul articolului a ales să se cazeze în satul Crit, într-o casă săsească veche, restaurată de Mihai Eminescu Trust şi închiriată prin agenţia acesteia, Experience Transylvania. Casa are un interior simplu, cu duşumele şi tapiserii pe pereţi, brodate cu mesaje în germana veche: “Wenn du im Herzen Frieden hast, wird dir die Hütte zum Palast” (“Dacă ai pace în suflet, chiar şi coliba cea mai mică ţi se va părea un palat”).

În sat există o biserică fortificată din secolul al 15-lea, de care se ocupă unul dintre cei doar şase saşi care au mai rămas în comunitate, iar viaţa cotidiană este descrisă bucolic, de la vacile care merg dimineaţa la păscut la carele cu lapte şi legume şi fructe.

În ceea ce priveşte atracţiile culturale, cele ale zonei sunt mai puţine decât în Toscana – unde se află binecunoscutele Florenţa şi Siena -, autorul vorbind însă despre cele 150 de biserici fortificate înscrise în patrimoniul mondial UNESCO, despre centrele vechi din Sighişoara şi Sibiu, primul fiind foarte popular printre turiştii străini mai ales ca loc de naştere al lui Vlad Ţepeş, supranumit Dracula.

Autorul vorbeşte și despre festivalul Icon Arts, ai cărui organizatori şi-au făcut un obicei din a programa concerte în satele săseşti.

Dar marele premiu este faptul de a fi aici: să te plimbi prin păduri cu poteci străjuite de flori sălbatice, să închiriezi o bicicletă cu care să parcurgi străduţe într-o odisee de sate sau să închiriezi o căruţă cu cai cu care să mergi pe dealuri la un picnic. Lucrurile simple”. Acest loc se anunţă un concurent serios pentru Toscana”, a concluzionat jurnalistul Financial Times, Andrew Emes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.