Rasism, intoleranță, discriminare? Rromii din Tășnad judecați după culoarea pielii și folosiți doar pentru voturi? Cum arată Cartierul rromilor în 2019

1

În ciuda faptului că suntem membrii ai Uniunii Europene, avem posibilitatea să călătorim și chiar să ne stabilim peste tot în lume, nu doar în țările membre ale U.E, dar și în țări ca SUA, cunoscută ca fiind cea mai ”open minded” din lume, în România, în secolul XXI, încă ne lovim de rasism, sexism, discriminare, intoleranță și judecăm după culoarea pielii.

Tomi Danko, un bărbat de etnie rromă din orașul Tășnad, susține că în mai bine de 25 de ani, aleșii locali nu au făcut nimic pentru rromii din Cartierul Petru Maior din care face parte, în schimb au obținut de fiecare dată voturi cu promisiuni pe care nu le-au respectat niciodată, de la cei pe care îi marginalizează.
Din aproape 2.000 de rromi cât deține în cartierul Petru Maior, 60 % dintre ei, susține acesta, majoritatea sunt tineri și plecați în străinătate. Desigur, majoritatea au drept de vot, însă, primesc la schimb doar promisiuni.

Danko le-a declarat război autorităților locale din Tășnad în repetare rânduri. Pentru a-și apăra drepturile sale și ale celorlalți locuitori ai Cartierului, a făcut un grup pe Facebook, acolo unde a ținut legătura, din Londra, de unde se află, cu vecinii săi de cartier, despre ceea de se întâmplă, sau mai bine spus, nu se întâmplă pe strada lor.

Acesta povestește că aproximativ două străduțe au fost peticite în ultimii ani. În continuare, în secolul XXI, al mileniului III, aproape întreg cartierul de rromi Petru Maior, din orașul Tășnad, este neasfaltat, cu excepția a două străzi care au fost peticite.

În cazul unor ploi mai abundente, Ambulanței sau SMURDU-ului îi este imposibil să între în cartier în cazul unui urgențe, iar oamenii sunt condamnați să moară cu zile.

Bărbatul este conștient și recunoaște că nici rromii din Cartierul său, cei pe care îi apără și pentru care a ajuns și la poliție, nu sunt lipsiți de păcate, însă nu se încumetă să facă acuzații pentru că ar implica și persoane cunoscute, cu influență, dar fără dovezi, ceea ce i-ar putea aduce probleme cu legea.
De asemenea, Tomi Danko un soi de activist în Tășnad, susține că copiii rromilor nu sunt încurajați să meargă la școala. Dacă în urmă cu mai mulți ani exista o școală pentru copiii rromilor în Cartier, astăzi ea nu mai există. El consideră că și rromii pot și ar trebui să fie educați.

Bărbatul este este plecat din țară de mai mai bine de 10 ani, iar de 5 locuiește în Anglia.  Faptul că a deschis un grup pe Facebook, în care a expus toate problemele rromilor de pe strada Petru Maior i-a adus și o mulțime de probleme. Bărbatul susține că nu are niciun interes personal să lupte pentru rromi, este stabilit în Anglia alături de soția și fiul lor și are tot ce-i trebuie. Își dorește doar condiții decente pentru Cartierul în care a locuit și să nu mai fie discriminați.
Tomi Danko susține că este convins că primarul din Tășnad se va motiva în perioada următoare, având în vedere alegerile locale care vor avea loc în iunie 2020, și va demara lucrări pe strada rromilor, însă nu dorește ca acest lucru să-i influențeze pe locuitorii cartierului pentru a-i acorda voturi pentru un alt mandat primarului Grieb Csaba Francisc, cel despre care afirmă că i-a folosit și el la rândul său pe rromi doar pentru voturi, însă, la fel care toți primarii de până acum, nu fac nimic din ceea ce a promis pentru Cartier din simplul motiv că locuitorii sunt de etnie rromă, deci ”nu sunt importanți”.

De asemenea, lipsa apei potabile și nesiguranța caselor în care locuiesc sau curentul electric sunt alte probleme cu care se confruntă rromii din Tășnad.

Rromii sunt oarecum îndreptățiți  să îi acuze pe aleșii locali de rasism, după ce consilierul local și angajatul APASERV, Iosif Bendel a afirmat în luna aprilie a acestui an pentru satmareanul.ro, în urma unei dispute cu rromii de pe strada Petru Maior, că aceștia au preferat să stea la soare, deși sunt deja bronzați, după ce ar fi refuzat să realizeze săpături pentru racordarea la apă potabilă. Rromii l-au acuzat atunci că a tăiat apa de la cismea în mod intenționat.

În prezent, în 2019, în orașul Tășnad, așa arată în Cartierul rromilor – Pentru Maior


Tășnad, oraș, strada Petru Maior, anul 2019

Recent s-a pus piatră, pentru că se apropie alegerile locale 


Nu există stâlpi pe întreaga stradă

Nota redactorului: Se pare că nici președintele „Partida Rromilor”, nu este prea interesat de problemele celor pe care ar trebui să reprezinte, având în vedere condițiile în care rromii din Tășnad locuiesc. Să fie oare alte interese personale la mijloc?

Citiți și…

Iosif Bendel, se apără de acuzele rromilor din Tășnad: “Au preferat să stea la soare, deși sunt deja bronzați!”

Bendel Iosif, UDMR-istul de ”rasă superioară” din Tășnad, vrea ca rromii să sape canale, pentru Apaserv, ca în lagărele naziste

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.