9 românce care au schimbat lumea

0

Maria Virginia Andreescu Haret (1894-1962), prima femeie arhitect din lume
Nepoata pictorului Ion Andreescu a a fost prima femeie din lume care a ajuns la gradul de arhitect inspector general. La 18 ani a intrat prima la Școala Superioară de Arhitectură, iar între cele două războaie mondiale, a reprezentat România la congresele internaționale de arhitectură.

Smaranda Brăescu (1897-1948) prima femeie prașutist cu bravet din România
Smaranda Băescu este prima femeie parașutist cu bravet din țara noastră, campioană europeană la parașutism (1931) și campioană mondială (1932), cu recordul de 7200 m la Sacramento, SUA.

Ana Aslan (1897-1988), savanta care a învins bătrânețea 
Medicul Ana Aslan a înființat primul institut de geriatrie din lume în anul 1952, care în prezent îi poartă numele. În același an a inventat formula formula Gerovital3, brevetată în 30 de țări.

Cecilia Cuțescu-Storck  (1879-1969), prima femeie profesor din Europa
În 1916, înființează Asociația femeilor pictore și sculptore și în același an devine profesor la Academia de Arte Frumoase din București, fiind prima femeie profesor din Europa la o universitate din domeniul artelor.

Vera Atkins (1908-2000), prima femeie spion
Vera Atkins a emigrat în Marea Britanie în 1933. A studiat la Paris, iar la întoarcerea în Anglia, se alătură Serviciului de Operațiuni Speciale înființat de Churchill, unde conduce numeroase misiuni sensibile, printre care recrutarea și plasarea de femei spion. S-a retras în 1947 într-un sat din Anglia și a murit la 93 de ani.

Irina Burnaia (1909-1997), prima femeie care a survolat Carpații

A doborât recorduri într-un domeniu care aparent aparținea bărbaților. Irina Burnaia a fost prima femeie care a efectuat un zbor peste Munții Carpați, prima femeie pilot acrobat din România. A obținut în 1833 brevetutul gradele I și II pentru avioanele de turism.

Sermiza Bilcescu (1867-1935), prima avocată din Europa
A fost prima avocată din Europa și prima din lume care a obținut doctoratul în drept la Universitatea Sorbona. A trecut cu brio examenul de doctorat și i-a impresionat nu doar pe reticenții profesorii francezi, dar a fost lăudată și de întreaga presă internațională.

Florica Maria Sas (1841-1916), prima femeie explorator
S-a născut la Aiud, pe atunci în Imperiul austroungar, iar istoria o consemnează ca Lady Florence Baker. A fost adoptată de o familie de negustori  într-o piață de slavi. Ajunge în harem, unde un englez, Samuel Baker se îndrăgostește de ea și o cumpără. Împreună merg în călătorii, pe care ea le organizează logistic, îi este de ajutor soțului și pentru cunoștințe în domeniul medical, precum și prin cele șapte limbi străine pe care le cunoaște. Descoperă Lacul Albert din Africa, performanță care o face acceptată în high-life-ul londonez al acelei vremi.

Sofia Ionescu Ogrezeanu (1920-2008), prima femeie neurochirurg din lume
Supranumită ”doamna chirurgiei românești”, Sofia Ionescu Ogrezeanu a devenit prima femeie neurochirurg din lume după o operație făcută în Al Doilea Război Mondial, recunoscută ca premieră mondială de Congresul Mondial al al Femeilor Neurochirurg din 2005. La 17 septembrie 2005, la Congresul Mondial de Neurochirurgie din Maroc (Marakesh) a fost atestat faptul că Sofia Ionescu este prima femeie neurochirurg din lume.

Sursă: omofon.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.