Peste 6 milioane de români nu muncesc

În primele șapte luni ale anului, statul a cheltuit cu 11,4% mai mulți bani pentru plata pensiilor, alocațiilor pentru copii și a ajutoarelor sociale, ceea ce înseamnă că au crescut cheltuielile cu asistența socială. Statul trebuie să asigure peste 3 miliarde de lei până la finalul anului, doar pentru a achita pensiile majorate de la 1 septembrie.

Fără copiii, elevii și studenții, datele oficiale arată că România are 6,2 milioane de pensionari și persoane care beneficiază de ajutor social, casnice sau persoane aflate „în altă situație”. Asta înseamnă că, statistic, unei persoane care muncește îi revin 1,25 persoane inactive.

Numărul asistaților e în scădere în ultimii ani. În luna iulie, erau sub 200 de mii, cei mai mulți în județele Dolj și Buzău.

Totalul cheltuielilor cu asistența socială, în primele șapte luni ale anului, e cu 11% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut. Aici intră plata pensiilor, care are cea mai mare pondere, a alocațiilor pentru copii, dar și a altor tipuri de indemnizații printre care și ajutorul social. Creșterea pensiilor din iulie 2018 a înclinat cel mai mult balanța.

Majorarea pensiilor de la 1 septembrie 2019 va face ca aceste cheltuieli sa crească și mai mult. Potrivit datelor Consiliului Fiscal, statul trebuie să asigure peste 3 miliarde de lei în plus doar pentru anul acesta,  potrivit Digi24.

 

Recommended For You

About the Author: Redacția

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *