Președintele Iohannis respinge propunerile de miniștri și trimite PSD în Parlament să obțină vot de relegitimare politică

0

Președintele a anunțat, joi, că nu aceptă remanierea propusă de Premierul Dăncilă. De asemenea, acesta contest legitimitatea actualului Guvern, atât în contextul opțiunii din 26 mai a cetățenilor, cât și luând în considerare faptul că ALDE s-a retras din Guvern, astfel încât compoziția politică a Guvernului s-a modificat.

” În aceste condiții, Constituția indică, fără echivoc, ce trebuie să facă prim-ministrul. Este datoria și obligația doamnei premier să meargă de urgență în Parlament pentru a obține votul de validare”, a susținut, joi, Președintele.

Președintele a respins, categoric, și acuzele PSD că îi împiedică să guverneze:

”Este ridicol să acuzi că nu ești lăsat să guvernezi, când un simplu bilanț arată că, în 2 ani și jumătate, ai schimbat 3 guverne și 80, atenție, 80 de miniștri. Sunt cifre incredibile, care arată câtă instabilitate și probleme – de la cele strict administrative, până la cele legate de politici și de continuitatea acestora – poate genera schimbarea unui ministru într-un minister. Însă lucrurile nu s-au oprit aici. La cei 80 de miniștri se adaugă un număr de 35 de solicitări de remanieri sau demisii, care la rândul lor numai stabilitate și normalitate nu putem să spunem că generează. Chiar în aceste zile doamna premier vrea să schimbe nu mai puțin de opt miniștri, adică o treime din Guvern!”, a adăugat Iohannis.

Punctul de vedere al Președintelui a fost susținut fără ezitare chiar și de Rareș Iohannis, care a postat pe contul personal de Facebook, o argumentație exhaustive, din care vă redăm doar esența:

Președintele nu putea sa accepte ministrii interimari. Nu vorbim de o situație normală în care se cere numirea unor interimari. Actualul Guvern și-a schimbat compoziția politică și trebuie să mearga în Parlament. Dancilă și PSD nu se pot comporta ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. PSD nu are dreptul sa ceara presedintelui sa numeasca ministri, chiar si interimari, pana nu demonstreaza ca are sprijinul politic pentru a ramane la guvernare. Atacarea la CCR este un non-sens – Dancila vede conflicte juridice de natura constitutionala acolo unde nu exista! Si le ignora pe cele pe care ea le creează!”, susține europarlamentarul PNL, Rareș Bogdan.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.