Unul dintre cele mai mari și mai frumoase lacuri din România

0

Lacul Lala Mare este unul dintre cele mai mari şi mai frumoase lacuri glaciare din România. Situat în Munţii Rodnei sub vârful Ineu, la altitudinea de 1815 m, alături de Lala Mică, face parte dintr-un complex de lacuri glaciare.

Lacul Lala Mare are suprafaţa de 5637,5 m² şi adâncimea medie de 1,10 metri şi s-a format prin acumularea apei, provenită din ploi sau zăpezi, în circul unui fost gheţar cuaternar. Zăpezile acumulate şi transformate în gheaţă în valea Lala, au format depresiuni, limitate în partea inferioară de praguri glaciare.

În urma acţiunii erozive, depresiunile create se adâncesc şi iau forma unor excavaţii circulare, flancate de abrupturi, denumite circuri. În Munţii Rodnei aceste circuri mai sunt cunoscute sub denumirea de: căldări, zănoage, găuri.

Lacul Lala Mare este un ecosistem cu mare complexitate. În lac trăiesc asociaţii de plante şi animale dependente unele de altele şi face parte dintr-o rezervaţie mixtă Ineu-Bătrâna, care la rândul ei face parte din Parcul Naţional Munţii Rodnei . În această zonă turiştii pot admira rododendronii (bujori de munte), plantă destul de rară.

Ceva mai sus de lacul Lala Mare se afla Lala Mică, cu o adâncime de numai jumătate de metru. Chiar dacă la prima vedere pare o zonă inaccesibilă pentru că nu se poate ajunge cu maşina, ci numai pe jos, zona lacului Lala Mare este una din cele mai frumoase din Munţii Carpaţi.

Foto: Ema Mihalachi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.