Mari scriitori români: George Bacovia. 138 de ani de la naşterea celui mai important poet simbolist român

0

Născut în data de 17 septembrie 1881 la Bacău, George Bacovia (numele său real este George A. Vasiliu) este considerat și astăzi drept cel mai mare poet simbolist al literaturii române.

Operele incluse în programa pentru examenul de Bacalaureat ale lui Bacovia sunt: Plumb, Lacustră și Sonet.

Pseudonimul său provine, aparent, din limba latină (Bachus via, unde însemna „Calea lui Bachus”), dar se leagă și de orașul său natal, Bacău.

Scriitorul urmează cursurile Facultății de Drept din laşi, dar nu va lucra niciodată ca avocat. Slujbele ocupate de Bacovia sunt, însă, variate: copist, ajutor de contabil, referent, bibliotecar. Debutează în revista „Literatorul”, condusă de Alexandru Macedonski, cu poezia „Şi toate”.  Totodată, el frecventează şi cenaclul cu acelaşi nume. Debutul în volum are loc în anul 1916, cu titlul sugestiv „Plumb”.

În 1925, George Bacovia devine primul director al revistei „Ateneul cultural”. În 1926, el  tipărește pe cont propriu la Bacău volumul „Scântei galbene”. Este publicat și volumul intitulat „Bucăți de noapte”, editat de poeta Agatha Grigorescu, cu care se și căsătorește în 1928. Cei doi se stabilesc la București, unde Agatha Grigorescu era profesoară. În 1929, scriitorul retipărește volumele „Plumb” și „Scântei galbene” sub titlul „Poezii”, la Editura Ancora. Sub conducerea sa, reapare revista „Orizonturi noi”.

În 1930, Bacovia este numit referent la Direcția Educației Poporului, urmând ca, un an mai târziu, să i se nască unicul  fiu, Gabriel. În 1933, se stabilește cu familia în capitală, unde rămâne până la sfârșitul vieții.
Poetul a fost criticat de autoritățile comuniste în 1946 pentru volumul „Stanțe burgheze”, acesta fiind adăugat chiar și la index. Cu toate acestea, la mijlocul anilor ’50, volumul bacovian este repus în circulație. Scriitorul este sărbătorit ulterior de Ministerul Artelor și chiar angajat în cadrul instituției.

George Bacovia este autorul unor volume de versuri și proză scrise în baza unei tehnici unice în literatura noastră, bogată în influențe provenite din literatura franceză. Criticii literari au remarcat ulterior că poetul se afla cu un pas înaintea vremii sale, întrevăzându-se în opera sa mugurii poeziei române moderne. Creaţia sa poetică este apreciată cu premii semnificative ale vremii, precum cel acordat de Ministerul Artelor sau de Societatea Scriitorilor Români.

Poetul s-a stins din viață la București, în data de 22 mai 1957.

Sursă: liceunet.ro
Foto: historia.ro & liceunet.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.