SRI a predat CNSAS noi dovezi despre foști turnători și securiși din epoca ceaușistă. Îi va afecta pe politicienii sătmăreni această informație?

1

Printr-un comunicat de presă dat publicității, marți, Colegiul CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității) a anunțat preluarea unei cantități semnificative de materiale din arhiva Securității comuniste…

„În cadrul procesului de predare a arhivei fostei Securităţi, s-au preluat de la Serviciul Român de Informaţii următoarele materiale arhivistice: fond Penal – 623 dosare; fişe de cartotecă ale dosarelor întocmite de fostul Inspectorat Judeţean de Securitate Buzău – 14.350 bucăţi; microfilme pentru Fondul Informativ Bucureşti – 12.716 role; microfilme de conexare pentru Fondul Reţea din toate judeţele – 828 role; fişe de evidenţă pentru rolele de conexare de la Fondul Informativ din toate judeţele – 233.781 bucăţi; fişe de evidenţă pentru rolele de conexare de la Fondul Reţea din toate judeţele – 28.092 bucăţi”, a precizat CNSAS.

Cnoform G4MEDIA.RO, Serviciul Român de Informaţii urmează să predea, până la 1 noiembrie, sute de mii de dosare şi microfilme de arhivă către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS.

„În coordonare cu CNSAS şi după un calendar stabilit de comun acord, SRI va continua să predea arhiva fostei securităţi către Consiliu. Calendarul prevede că, până la 1 noiembrie, să predăm sute de mii de dosare şi microfilme către CNSAS”, a declarat Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI.

Conform acestuia, în următoarele zile, vor fi predate CNSAS 1.060 de dosare, 21 de mape, 14.290 de fişe, 6.644 de role microfilm.


Cum stau politicienii sătmăreni, din punctul de vedere al legăturilor cu fosta Securitate…

Pentru cei interesați, puteți să-i verificați pe impresionanții noștri reprezentanți politici locali, direct pe site-ul CNSAS – daca dați click aici

Noi am făcut-o și am observat ceva ce au în comun mai toți politicienii sătmăreni – și-au rezolvat ”adeverință de bună purtare” în perioada aniilor 2007-2009, când președinte al CNSAS era un anumit, invariabil, Ladislau Csendes.

Ce este interesant, în legătură cu acea perioadă, este faptul că arhiva în care se făcea verificarea cercetătorilor CNSAS era una mult mai mică – ulterior dispunând Traian Băsescu, în calitatate de Președinte, trimiterea a mult mai multor documente, dinspre SRI și SIE, spre CNSAS – dar și că adeverințe din acea perioadă încep să fie infirmate, deja, cum a fost cazul cu cea a ex- Ministrului Andrei Marga…

Mai multe detalii, aici

Ca atare, va fi interesant de urmărit – știut fiind că în perioada campaniilor electorale astfel de informații sunt speculate, savuros, în lupta politică – dacă noile documente de arhivă obținute de CNSAS vor conduce la dezvăluiri explozive, inclusiv în legătură cu politicienii sătmăreni, mai toți posesori de adeverințe din perioada Csendes.

Un alt aspect interesant, ce ține de perversitatea fostei Securități, este faptul că unii, mai ambițioși, au fost ”agățați” de fosta Securitate a lui Ceaușescu, încă de la vârste fragede, de exemplu din perioada liceului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.