Propagandă penibilă și minciuni prin omisiune, metodele prin care Kereskenyi speră să acopere dezastrul municipalității, în ceea ce privește accesarea de fonduri europene

0

Pe site-ul Primăriei Satu Mare, a apărut miercuri o postare ușor confuză, atât din punctul de vedere al exprimării, cât și din cel al conținutului. Spus fără menajamente, s-a încercat un nou demers de propagandă, prin care Primarul Gabor Kereskenyi speră că-și poate păcăli electoratul. De fapt, nu face altceva, decât să jignească inteligența foștilor săi votanți, care s-au lămurit că nu a făcut nimic, pe parcursul întregului mandat.

Presa a preluat postarea demagogică și a transmis-o publicului, fără să o ”rumege”. Face parte din vocația și misia presei a critica puterea, sau, măcar, a procesa pe bază de gândire critică, dezinformările celor care dețin puterea. Doar așa, presa își servește cititorul…

Asta propunem noi mai jos – o prelucrare critică a anunțului propagandei lui Kereskenyi cum că Primăria câștigă finanțări din bani europeni pe bandă rulantă…când, deja am prezentat, statisticile arată că Satu Mare a fost codaș la accesări de fonduri europene, în mandatul lui Gabor Kereskenyi.

Să traducem ce-a vrut să transmită, la nivel de manipulare, propaganda lui Kereskenyi

Este cunoscut că finanțările europene sunt gândite de UE pentru a ajuta la dezvoltarea statelor-membre care au aderat recent și care au un semnificativ decalaj (negativ) de dezvoltare față de ceilalți membri ai Uniunii.

România este un astfel de caz, ca atare, edilii serioși, gen Bolojan, Boc, etc., s-au pus pe treabă, din prima zi de mandat și au atras sume impresionante de bani din finnațări UE, astfel dezvoltând comunitățile pe care le conduc.

La Satu Mare, statisticile au arătat că e un DEZASTRU absolut, la capitolul atragere de fonduri europene.

Propagandistul Butka, față cu … realitatea cifrelor… Cum arată mandatul lui Kereskenyi, la aproape trei ani, de când UDMR a luat Primăria!

Astfel de mizilicuri, ca ADEVĂRUL, nu împiedică actuala conducere a Primăriei sătmărene de la a inventa tot felul de texte-comunicat prolixe, prin care se mimează victorii absolute în domeniul ”câștigării” de finanțări europene

Miercuri, pe site-ul Primăriei, a apărut un astfel de text, intitulat ” Primăria Satu Mare a câștigat un nou proiect finanțat din fonduri europene”.

Parcurgând textul, unul destul de confuz/confuzionant și aproximativ, ambiguu, deliberat conceput astfel, tocmai în speranța că presa locală îl preia fără să-l ”rumege”, servind, astfel, scopului lui Kereskenyi de a manipula fără respect electoratul UDMR, am constatat următoarele:

 1. Propaganda anunță pompos că Primăria a câștigat ”un proiect finanțat din fonduri europene”;
 2. De fapt, e vorba – susține comunicatul lui Kereskenyi – de o finanțare din cadrul ”proiecului (?!?) transfrontalier” (în baza textului, vă prezentăm captură după comunicatul prolix-penibil);
 3. În baza acestui proiect ”european” – despre care se sugerează că ar fi din cunoscutul Proiect Operațional Regional – de fapt, marea ”dezvoltare” ce va rezulta pentru oraș, este că se pun niște camere video de supraveghere…
 4. Urmează un citat din Kereskenyi, fără logică – redăm… ” Avem proiecte europene în valoare de 28 milioane de euro câștigate pe Programul Operațional Regional, dar nu ne oprim aici, suntem foarte interesați să atragem finanțări europene și prin proiecte. Primul proiect a fost deja câștigat, alte trei sunt în evaluare“, ar fi declarat primarul; Deci…”avem proiecte și vream să atragem finanțări și prin proiecte”…?!
 5. În finalul comunicatului, se susține că cele 4 proiecte ”în valoare de 28 milioane euro”, obținute în parteneriat cu un oraș din Ucraina, Uzhgorod, ar însuma, în fapt, cam 800 mii euro, din care doar 49 000 sunt câștigați, de facto… Restul urmează… Întrebarea e …CÂND?!

 

Să explicăm ”traducerea” din Kereskenyi… Omul nu e ”lost in translation”, vrea doar să-i manipuleze pe cei care l-au votat să-l mai voteze o data, anul viitor!

Puteți găsi în baza acestei analize surse de presă, ca bibliografie pentru a vă lămuri cum stăm cu finanțările europene, de când primar e Kereskenyi: dezastru complet, dincolo de orice dubiu!

Nu reluăm aici, deja am argumentat pe zeci de pagini publicate de satmareanul.ro…

Vă propunem, în cele de mai jos, doar să înțelegem adevărul despre minciunile prin omisiune sau ambiguitate ale propagandei lui Kereskenyi, când vine vorba de comunicatul prin care se mimează victorii absolute în domenul accesării de fonduri europene. Satu Mare are nevoie disperată de bani europeni, însă la Primărie e plin de incompetenți, care nu ne pot ajuta să ne dezvoltăm…

 1. Mărețul proiect din ”fonduri europene” anunțat de propaganda lui Kereskenyi, finațat din ”Programul operațional Regional”, este, de fapt, un proiect minuscul, cu o finanțare de 109 874 euro, în cadrul ”Programului Operațional Comun România-Ucraina”, în parteneriat cu un oraș obscur din Ucraina. Acest proiect a presupus achiziția unor camere de supraveghere, aspect ce va atrage investitori în Satu Mare cu duiumul, după cum vă puteți imagina… În ceea ce privește banii obținuți de Satu Mare…. doar aprox. 50 000 euro. Pentru camere video…
 2. Am consultat și noi acest program destul de periferic pentru domeniul finanțărilor europene și am constatat următoarele:
  • aceasta este captura după programul de finanțare invocat de propaganda lui Kereskenyi
   • Bugetul total al programului – pentru perioada 2014-2020 – este de 66 milioane de euro. Kereskenyi pretinde că ar fi antamat 28 milioane ??!?!?…deși, când detaliază ce finanțări a cerut – prin cele 4 proiecte mari și tari- se ajunge, însumat, undeva la maxim 800 000 de euro. Ce-o fi vrut să spună cu cei 28 milioane numai domnia-sa știe…
   • Acest program are și directii interesante, serioase, ce pot susține dezvoltarea și securitatea, vă dăm captură foto după acestea…
   • Din nefericire, important lui Kereskenyi i s-a părut să obțină finanțări pentru niște camere video, două clădiri și ceva ambiguu despre meșteșugarii sătmăreni…

 

Concluzii…

Este iritant că, în anul de grație 2019, un domn își permite să se comporte astfel la Primăria unui municipiu – capitală de județ… După mai mult de trei ani, în care s-a ocupat doar de fleacuri și glumițe retarde pe seama confraților lui de guvernare de la PSD, acest domn Gabor Kereskenyi, de la UDMR, speră că își mai poate păcăli electoratul și anul viitor, abuzând de jumătăți de adevăruri, poate chiar minciuni, prin textulețe prolixe, încadrabile la o rușinoasă propagandă personală, pe bani publici.

Solicităm reprezentanților Primăriei să explice public toate detaliile în legătură cu aceste proiecte ”câștigate” și modul în care astfel de demersuri aduc dezvoltare în Satu Mare.

Orașul și județul au avut o abordare provincială, măruntă, în ultimii 3 ani, singura de care au arătat că sunt capabili Kereskenyi și Pataki… Lipsa de viziune a celor doi rețin orașul și județul din dezvoltare… Și ei o știu, tocmai de aceea înecarcă să-și păcălească electoratul prin demersuri de propagandă specifice liderilor de lumea a treia, demersuri ce nu au legătură cu statutul județului nostru, parte dintr-un stat membru cu drepturi depline în Europa.

Mai jos textulețul prolix de propagandă…presărat cu jumătăți de adevăruri și ambiguități, chiar minciunele…

Citiți și…

 

Adrian Cozma deplânge slaba contractare a banilor europeni în Satu Mare

 

Aceeași regiune, două perspective: progres și respect la Oradea, stagnare, lipsă de respect și de viziune, la Satu Mare

La Oradea, se construiesc parcări și se fac noi strategii pentru a se accesa și mai mulți bani europeni. La Satu Mare, doar se ridică mașini…

Raport de Audit financiar al Curții de Conturi: Sătmărenii au plătit întreținere de spații verzi pe sub zăpadă și tarife ERONAT indexate la salubritate. Prejudiciul: 1 748 000 lei!

Satu Mare, în zodia lui ”NU SE POATE”… Pataki și Kereskenyi – incompetență, neputință și nepăsare

Domnu’ Pataki, domnu’ Kereskenyi, ne scuzați că nu suntem îndeajuns de buni pentru Dvs! Dvs sunteți niște victime, ne cerem scuze că suntem tâmpiți și penali!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.