BBC: UE sprijină fostul șef anticorupție al României ca noul procuror șef european

0

Laura Codruța Kovesi, fostul șef anticorupție al României, pare să devină procurorul superior al UE, în ciuda opoziției din partea propriului său guvern. Doamna Kovesi a câștigat susținerea majorității statelor membre pentru a conduce, joi, noul Parchet European. Se preconizează că un vot al Consiliului European va confirma numirea acesteia în câteva săptămâni. Tânăra de 46 de ani a devenit un ghimpe în partea clasei politice a României, în timp ce conducea puternica Direcție Anticorupție a țării (DNA).

Doamna Kovesi a preluat controlul ADN-ului în 2013, iar în anii care au urmat, ratele de condamnare au crescut brusc într-una dintre cele mai corupte țări ale UE. Apoi, în iulie anul trecut, ea a fost concediată de guvernul român.

Vorbind jurnaliștilor joi, doamna Kovesi a spus că dezvoltarea a fost „un pas important”, dar a adăugat: „Va trebui să așteptăm decizia oficială”. Controversata vedetă anticorupție a României Unitatea anti-sleaze România lovește elita. România „retrăgea” peste corupție Consiliul European, care a susținut anterior numirea doamnei Kovesi pentru noul rol, era de așteptat să voteze în favoarea ei.

Inamicul mortal al guvernului ei

O jucătoare de baschet talentată în tinerețe, doamna Kovesi a devenit procuror general la doar 36 de ani. Pe parcursul celor cinci ani ca șef anticorupție, ea a trimis 68 de funcționari la nivel înalt în proces, inclusiv 14 miniștri guvernamentali sau ex-miniștri și 53 de deputați din ambele camere ale parlamentului român. În momentul în care a fost forțată să plece de la locul de muncă de către social-democrații guvernanți (PSD), 37 dintre acești politicieni au fost deja condamnați, iar majoritatea celorlalte cazuri erau în curs. PSD o consideră dușmanul lor, chiar dacă oficialii publici din toate partidele au fost urmăriți penal.

În cele din urmă, după o lungă luptă, guvernul l-a obligat pe președinte să o concedieze. Dna Kovesi a fost acuzată că și-a abuzat biroul și că a folosit excesiv instalațiile de filetare a serviciilor secrete; procurorii ei de circumscripție au fost acuzați că au presat martori. O anchetă de fraudă a fost lansată împotriva ei, pe care a respins-o ca parte a unei campanii de frotiu. Ascensiunea doamnei Kovesi în fruntea noului parchet al UE a fost meteorică, dar nu fără controverse. Iubită de liberalii europeni, este urâtă de unele dintre cele mai autoritare guverne ale Europei, inclusiv de partidul Fidesz, aflat la conducerea naționalistului Ungariei.

Noul său birou o va pune în centrul disputelor cu privire la viitoarea atingere a UE.

“Nu voi răspunde criticilor. Voi răspunde cetățenilor”, a spus ea într-un interviu acordat de BBC.

De ce Europa are nevoie de un procuror-șef?

Până în prezent, 22 din cele 28 de state ale UE au convenit să se alăture Parchetului European. Ungaria se numără printre cei care o resping ca o încălcare a suveranității lor naționale. Scopul său principal este combaterea cazurilor complexe de fraudă. Cât de complex? Imaginați-vă un camion încărcat cu ulei de floarea soarelui care zvâcnește pe un pod de râu din oțel robust dintr-o țară a UE. Ambii sunt membri ai spațiului Schengen, zona comercială liberă a Uniunii Europene, iar vechile clădiri de control la frontieră au geamuri sparte, goale, cu excepția telemelor. Nu există polițiști de frontieră sau ofițeri vamali la vedere. Camioanele parchează într-o locație. Un contabil al companiei completează formularele de rambursare a TVA în țara A, deoarece petrolul a fost „exportat”. TVA trebuie plătită în țara B de către cei care o vând. Dar mai târziu în acea zi, șoferul își conduce camionul înapoi fără a-l descărca.

Petrolul își găsește drumul către rafturile supermarketurilor din țara A, fără taxe. Face parte din frauda TVA de zi cu zi, care costă țărilor UE o sumă estimată de 50 miliarde EUR (43 miliarde de lire sterline; 56 miliarde de dolari) pe an. Un diplomat american cu sediul în Ungaria a constatat discrepanțe între importuri și exporturi în valoare totală de 3,37 miliarde de dolari doar în 2015. Cercetarea acestui lucru este complexă și necesită munți de documente traduse și muncă care necesită timp pentru poliție, vamă și justiție. Birourile vamale naționale sunt, de asemenea, uneori „descurajați” de cei de la putere.

Biroul antifraudă al UE, Olaf, are un personal de doar 100, iar peste jumătate din cererile sale de investigare sunt respinse de procurorii naționali. Noul parchet nu va viza doar tranzacțiile TVA suspecte, ci și emiterea la fel de complexă a ofertelor de achiziții publice pentru bani UE – pentru a identifica contractele care se adresează unor persoane de afaceri apropiate partidelor politice. Și doamna Kovesi, care a preluat deja pe cei puternici din țara de origine, poate conduce acuzația foarte curând.

Sursă: bbc.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.