Grevă spontană la Transurban. Kereskenyi, prezent la ”negocieri” cu angajații în 2016, absent în 2019! Se duce doar în campanie?

0

Compania de transport în comun Transurban Satu Mare a anunțat în urmă cu puțin timp o grevă spontană a angajaților, avut în această dimineață, timp de două ore, între orele 5 și 7. Potrivit reprezentaților Transurban, angajații sunt nemulțumiți de salariile existente, deși, acestea au fost mărite în fiecare an începând din 2016 de la ultima grevă. Mărirea de salariu din 2019, suma de 300 de lei, a fost respinsă de către salariați, astfel că salariații au recurs la grevă spontană.

”În data de 23.09.2019 o parte dintre angajații Transurban SA Satu Mare au intrat în grevă “spontană” de doua ore (intervalul orar 5-7) motivând faptul că sunt nemulțumiți de salariile existente. Societatea noastră a majorat salariile anual, în limita posibilităților financiare, astfel că salariile de încadrare ale angajaților au crescut începând cu anul 2016 după cum urmează: în 2016 creștere de 200 lei, în 2017 creștere de 300 lei, în 2018 creștere de 400 lei. Menționăm că pentru anul 2019 s-a propus o creștere de 300 lei, pe care aceștia au refuzat-o. În ultimii trei ani salariul de încadrare al unui șofer de la Transurban aproape s-a dublat, de la 1308 lei în 2016 la 2560 lei în 2019, la care se adaugă sporuri (45%), orele suplimentare (100%), spor de munca în week-end (100%) și tichete de masă. La momentul actual la nivelul societății noastre există un Contract Colectiv de Muncă valabil până în anul 2020, astfel că greva ”spontană” este ilegală. Greva este o iresponsabilitate față de publicul călător din Satu Mare, iar în acest caz nu ne rămâne decât să ne prezentăm scuzele față de aceștia”, a transmis Transurban.

Interesant este faptul că, spre deosebire de anul 2016, când a avut loc o grevă asemănătoare la Transurban, primarul Kereskenyi, pe atunci candidatul UDMR la primăria municipiului Satu Mare, era atent preocupat de situația salariaților, dar și de a sătmărenilor, motiv pentru care s-a întâlnit cu lucrătorii firmei Transurban la sediul companiei pentru a-i ruga să sisteze greva și să se întoarcă la locurile muncă. La greva de astăzi, primarul nu pre să își fi făcut apariția, de această dată nefiind nicio miză. 

Vă reamintim că în urmă cu trei ani, 140 de angajaţi au declarat o grevă japoneză în data de 17 mai motivând salariile prea mici. Aceștia au stat câteva săptămâni în grevă în anul 2016.

Kereskenyi Gabor a îndemnat pe atunci conducerea Transurban, comisia din partea Primăriei, precum şi comisia de servicii publice a consiliului local să reia discuţiile şi să ofere o soluţie acceptabilă pentru cele două părţi implicate, potrivit informația-zilei.ro, în campanie fiind pentru fotoliul de la primăria municipiului Satu Mare.

”Consider că dl. primar sfidează angajaţii Transurban prin faptul că în cursul celor opt săptămâni nu s-a obosit să se prezinte personal să asculte problema sindicatelor. Atunci când angajaţii au fost acuzaţi de furt, dl. primar a putut să fie zilnic prezent la sediul Transurban”, declara pe atunci despre Coica, Gabor Kereskényi la Informația Tv.

Dacă în urmă cu 3 ani îl critica pe fostul primar PSD, Coica, pe care l-a racolat între timp partidul lui Victor Ponta – Pro România, iată că după ce s-a văzut primar, edilul Kreskenyi pare că îi urmează exemplul fostului său rival.

Între timp, la trei ani distanță, pentru că nu se află în campanie ÎNCĂ, Kereskenyi nu s-a mai prezentat la Transurban, la greva din această dimineață din respect pentru locuitorii orașului, pe care îi apăra cu 3 ani în urmă, în campanie fiind. Cum nu există nicio miză în acest moment, Kerekenyi nu s-a prezentat în mijlocul angajaților… pentru imagine…așa cum ne-a obișnuit. 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.