Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord final pentru desemnarea Laurei Codruța Koveși procuror-șef european

0

Echipele de negociere ale Parlamentului European și ale Consiliului UE au ajuns la un acord privind numirea Laurei Codruța Koveși în funcția de procuror-șef european. Negocierile între Parlamentul European și Consiliu asupra noului procuror-șef al Parchetului European au avut loc începând din această primăvară. Următorii pași, acordul trebuie aprobat formal de legislativul comunitar și de Consiliu.

Președintele Comisiei pentru libertăți civile Juan Fernando López Aguilar (S&D, ES) ) a declarat: „Doamna Kövesi este alegerea perfectă pentru funcția de procuror-șef european. Are competențe profesionale desăvârșite. Mai mult, România nu deține pentru moment niciun post cheie la nivel european, iar doamna Kövesi va deveni una dintre femeile-lider ale Uniunii.”

„Suntem foarte bucuroși de faptul că doamna Kövesi va conduce noul Parchet European. Corespunde cel mai bine viziunii Parlamentului European pentru o instituție puternică și credibilă. Doamna Kövesi este deosebit de competentă, cu un palmares impresionant de realizări în lupta împotriva corupției cu o flexibilitate remarcabilă și mult curaj” a adăugat președintele Comisiei pentru control bugetar,Monika Hohlmeier(PPE, DE).

În comunicatul de presă, Comisia europeană informează că anual, peste 50 de milioane de euro se pierd bugetele țărilor membre, prin acte de corupție transfrontaliere.
Instituția Procurorului European va avea competența să investigheze, să urmărească și să aducă în justiție actele de justiție împotriva bugetului UE. Instituția va avea sediul la Bruxelles, iar procurorul va avea un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînoit.

Printre atribuțiile pe care Koveși le va îndeplini, se numără și organizarea activităților din instituție.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.