Ce va urma, procedural, după blocarea Rovanei Plumb de către Comisia Juridică a Parlamentului European

0

Rovana Plumb, alături de candidatul Ungariei, László Trócsányi, nu au primit, joi, acordul Comisiei Juridice pentru a continua cu audierile procedurale, pentru a ocupa postul de comisar European. Acest aspect reprezintă, conform presei de la Bruxelles, o pată neagră majoră pe imaginea noii Comisii Europene, ce urma să-și intre în atribuții la 1 noiembrie.

Conform purtătorului de cuvânt al Comisiei, Mina Andreeva, în momentul de față ”procedura de desemnare a comisarilor europeni pentru portofoliul lui Plumb este suspendată”.

Ce va urma?

Nu există o cale predeterminată – ce va urma se va decide în urma consultărilor dintre Președinta Comisiei Europene și Parlamentul European.

Andreeva a susținut că decizia Comisiei Juridice nu echivalează cu o decizie automata de a propune noi candidați, însă, coform surselor de pe lângă Comisia Europeană, se pare că, atât Rovana Plumb cât și candidatul Ungariei, vor fi abandonați de Ursula von der Leyen, care va face noi nominalizări, ca urmare a unor recomandări scrise dinspre Parlamentul European.

Motivul pentru care candidatura Rovanei Plumb a picat la vot (cu 15 voturi ”împotrivă” și doar 6 ”pentru”) are legătură cu suspiciunile privind integritatea acesteia: membrii Comisiei au considerat că ascunderea pe declarația de avere, de către Plumb, a două împrumuturi în valoare de 1 milion de euro, o fac ineligibilă pentru această poziție de oficial European.

Conform unui reprezentant al Parlamentului European, o astfel de respingere a unui candidat este fără precedent în istoria UE, ceea ce reprezintă încă un motiv pentru a anula orice audieri în ceea Ce  o privește pe Rovana Plumb.

Este o confirmare clară că România va trebui să facă o nouă nominalizare, în locul Rovanei Plumb.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.