Risipă de 800.000 de lei din bani publici pentru a renova trei grădinițe care au fost ulterior închise din lipsă de copii

0

Primarul PSD din comuna bihoreană Sâmbăta a reușit o performanță greu de egalat: a atras peste 800.000 de lei de la Ministerul Dezvoltării Regionale prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Ce a făcut cu ei? A renovat trei grădiniţe din trei sate, iar în acest an le-a și închis.

Investiția este una inutilă deoarece și-a dat seama că nu mai există copii de grădiniță. De acest lucru, primărița și-a dat seama abia în acest an.

Primarul Mariana Laza a  trimis în 2016 cereri de finanţare la Ministerul Dezvoltării Regionale, iar în 2017 a dat startul şantierelor la grădinițele din satele Rogoz, Ogeşti şi Zăvoiu, care la acea vreme aveau toaletele în curte şi erau încălzite cu sobe, scrie sursa citată.

Pentru grădinița din localitatea Rogoz, Primăria a primit 246.644 de lei, pentru cea din Zăvoiu 285.607 lei, iar pentru cea din Ogeşti 269.523 lei.

Tot prin PNDL, comuna a mai primit 406.645 lei pentru modernizarea şcolii gimnaziale şi 282.252 lei pentru grădiniţa din satul Sâmbăta.

Între anii 2017 şi 2019, toate cele trei grădiniţe au fost reabilitate integral, astfel încât acum arată ca noi. Clădirile au fost izolate termic şi zugrăvite, acoperişurile au fost schimbate, iar geamurile şi uşile vechi au fost înlocuite cu termopane. În plus, toate cele trei imobile au fost dotate cu sisteme de încălzire centralizată – cazane pe lemne şi boilere pentru apă caldă.

La începutul acestui an şcolar însă, toate cele trei grădiniţe nou-nouţe au fost închise.

Directoarea şcolii din Sâmbăta, Ioana Ştefan, în subordinea căreia funcţionau cele trei grădiniţe, spune că închiderea lor a fost inevitabilă. „Nu mai sunt copii destui în sate”. Pentru acest an şcolar, la Ogeşti s-au înscris doar 7 preşcolari, la Rogoz 5, iar la Zăvoi 3. „Pentru înfiinţarea unei grupe aveam nevoie de minimum 10 copii. Altfel nu putem acoperi nici cheltuielile cu salariile”, spune ea.

Primărița Mariana Laza a refuzat categoric să spună de ce a risipit banii publici pentru modernizarea clădirilor ori ce are de gând să facă cu ele, nici numele firmelor care au făcut lucrările.

Prin urmare, Consiliul de Administraţie al şcolii a decis să le închidă, iar educatoarele şi-au căutat posturi în alte locuri.

Copiii din sate sunt duşi în fiecare dimineață cu microbuzul şcolar la grădiniţa din centrul de comună.

Sătenii susțin că primăriţa s-a lăudat că va transforma grădinițele renovate și închise în capele mortuare, titrează bihoreanul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.