Munții uitați ai Oașului: Turț – Cămărzana. GAL Țara Oașului, parteneriat cu Potecătorii Munților pentru promovarea turismului în Oaș

0

Turismul în Țara Oașului se dezvoltă, iar asta datorită creșterii semnificate a numărului de vizitatori din ultimul an.
Munții uitați ai Oașului, zona Turț- Turț Băi până la Tarna nu erau evidențiați și incluși în traseu până acum. În Consiliul Județean, printre altele, s-a aprobat un traseu principal de la Pasul Huta-Certeze până la Tarna Mare.

Acest traseu leagă două localități Turț- Cămărzana. Aici, pe data 25 iunie a.c., s-a inaugurat „Poarta Zânelor” și  a avut loc primul festival dedicat mămăligii, preparat specific Țării Oașului, numit chiar așa: ”Festivalul Mămăligii”.

Deoarece în ultimul an a crescut semnificativ fluxul de turiști în zona montană a județului Satu Mare, dar și pentru a pune în valoare a obiectivelor turistice din această zonă montană, este necesară dezvoltarea rețelei de trasee turistice montane.

Despre drumul care leagă Turț de Cămărzana, Ioan Belbe, de la Gal Țara Oașului, spune că drumul a fost pietruit pentru prima oară, semn că lucrurile începe să se miște. Ar fi păcat ca zona Turț-Turț Băi-Cămărzana să nu fie și ea exploatată având în vedere peisajul superb. Nu doar munții poți fi explorați. Turiști pot vizita superba Mănăstire de la Turț-Băi pe drum.

De când drumul a fost pietruit, expertul pe comunicare-informare Gal Țara Oașului, Ioan Belbe, a spus că turiștii vin tot mai mulți cu ATV-uri și biciclete, în special în weekend-uri.

Fostul primar al comunei Turț a mai transmis că există proiect pentru drumul care duce la Mănăstirea de la Turț-Băi și se așteptată finanțare.

”Avem o întâlnire aici la Deal Țara Oașului cu un domn de la Potecătorii Munților Cluj, pentru amenajare-marcare. Noi avem un proiect la nivel de GAL pentru promovarea turismului în Țara Oașului, avem o măsură de finanțare, și vrei să-i luăm parteneri în proiect. Ei au făcut marcaje turistice în mai multe zone, trasee importante din punct de vedere turistic. Traseul principal va fi de la Turț Băi, Poarta Zânelor va merge până la Tarna, va fi traseul principal, până la Tarna Băi- Huta Certeze. Din traseul principal, vor fi alte trasee care vor intersecta traseul respectiv.
La Batarci există Cetatea lui Tamaș, pe dealul Cetățeaua, cetate Dacică, pe care vrem să o introducem într-un circut turistic. Avem pensiunea agro-turistică, există punct gastronomic. Punctele turistice care pot fi vizitate, noi vrem să le cuprindem într-un booking de turism la Țării Oașului”, a declarat Ioan Belbe, expert în comunicare-informare Gal Țara Oașului.

De asemenea, mai mulți investitori și-au achiziționat teren și se pregătesc să construiască cabane pentru turiști. În plus, în zona Turț, Batarci, Tarna mare și Cămărzana, primarii, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, doresc ca zona să fie declarată de interes turistic local. Pentru asta însă, trebuie să îndeplinească anumite condiții cu privire la infrastructura de cazare.

Acum urmează muncă în teren: indicatoare și poteci, iar apoi marcate.

Asociația așteptată voluntari din Țara Oașului, care își doresc să paticipe la amenajarea traseelor turistice. Aceștia se pot adresa Serviciului Județean Salvamont.   

Munții Oașului intră în circuitul turistic al României, iar consilierii județeni sătmăreni au aprobat în ședința ordinară a lunii septembrie 2019, înființarea a 7 trasee turistice în Munții Oaș. Consiliul Județean a anunțat că urmează să fie amenajate pentru omologare traseele: ”Creasta principală”: Tarna Mare – Pasul Huta, Tămășeni  – Dealul Cetățuia (Cetatea lui Tămaș) – Batarci; Turț  – Poarta Zânelor  – Cămărzana; Bixad  – Piatra Bixadului  – Vf. Piatra Vâscului; Târșolț  – Piatra Bixadului; Târșolț  – Bixad; ”Circuitul Viilor”: Mănăstirea Portărița – Lacul Livada Vii – Livada Vii– Remetea Oașului – Prilog Vii – Mănăstirea Portărița.

Foto: Centrul Turistic Turț

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.