Lista noului cabinet Orban, aproape de finalizare

0

Liberalii vor veni în parlament, cu lista miniștrilor noului guvern, săptămâna viitoare, cel mai probabil miercuri. Partidul Național Liberal a convenit ca primii oameni din prima listă a partidului să nu facă parte din acest guvern de tranziție, excepție făcând Raluca Turcan, luată în calcul pentru funcția de vicepremier.

Premierul desemnat nu a asumat public niciun nume de viitor ministru, pe lista sa, în dreptul fiecărui minister, fiind în medie  3 variante de titulari.

Pentru Ministrul de Externe, pe lista noului guvern, figurează Emil Hurezeanu, în prezent consilier prezidențial. De asemenea, la Ministerul Apărării, se merge pe varianta Nicolae Ciucă șeful statului major al armatei, a cărui prelungire de mandat a provocat un conflict deschis între Iohannis și PSD via Ministrul Apărării, Gabriel Leș.

La Justiție momentan este vehiculat numele deputatului Ioan Cupșa,dar și a șefului baroului de avocați Sălaj, Bogdan Ilea.

Pe lista lui Ludovic Orban, în dreptul ministrului de Finanțe, sunt trecute numele lui Florin Cîțu, Lucian Heiuș și Bogdan Iulian Huțucă. La Sănătate, cel mai probabil, portofoliul îi va reveni unui manager din sistem, cotat cu șanse fiind Vasile Râmbu, de la Suceava.

Pentru Educație, Cercetare, Tineret și Sport, Raluca Turcan sau Monica Anisie, profesoară și șefa PNL sector 2, Pentru Ministerul de Interne, cel mai vehiculat nume a fost cel al senatorului Marcel Vela. La Ministerul Transporturilor, care ar urma să comaseze cu Comunicațiile, în cărți este Lucian Bode, iar la Agricultură, Emil Dumitru, Nicolae Giurea și Adrian Oros.

La Fonduri Europene, pe listă sunt Bogdan Glăvan, dar și Violeta Alexandruș șefa PNL București fiind favorită, tot odată și pentru Ministerul Muncii. Pentru Ministerul Mediului, pe listă este Costel Alexe. La Dezvoltare Regională figurează deputatul Laurențiu Leoreanu.

La Economie, pista scurtă a posibilului ministru este compusă din două nume: Virgil Popescu și Ion Ștefan.

Toți candidații pentru funcții de miniștrii vor trece printr-un proces de evaluare internă, iar la final, președintele Klaus Iohannis va trebui să își de acceptul pentru cei propuși.

Ludovic Orban, vrea ca Guvernul pe care îl va conduce să aibă maxim 16 ministere, multe dintre cele din actuala structură urmând a fi comasate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.