Negocieri pentru susținerea Guvernului Orban: Premierul desemnat a convins USR și a pierdut, pe moment, PMP. Orban încearcă, miercuri, să obțină voturile parlamentarilor PRO România

0

Ziua de marți a fost una aglomerată pentru premierul desemnat Ludovic Orban. Acesta s-a întâlnit cu o parte dintre partidele parlamentare – ALDE, PMP, UDMR, USR.

Înainte de întâlnire, liderul USR, Dan Barna, și-a exprimat reținerea în legătură cu capacitatea noului posibil Guvern să genereze în Parlament o majoritate, care să asigure susținere pentru promovarea unor reforme:

Nu putem decât să confirmăm că, în acest moment PNL nu a generat o majoritate care să susţină reformele. Ceea ce spunem de două săptămâni că suntem în perspectiva unei guvernări minoritare, în perspectiva unei guvernări care va sta de fapt la mâna PSD, va sta la mâna lui Victor Ponta,  va sta la mâna lui Tăriceanu, o guvernare minoritară care foarte probabil nu va putea să facă aproape niciuna dintre reformele sau niciuna dintre reformele de care România are atâta nevoie. Voi avea şi mâine o întâlnire cu premierul desemnat şi cu delegaţia PNL. Aştept în continuare soluţii credibile şi funcţionale de la premierul desemnat Ludovic Orban, pentru că în momentul de faţă Parlamentul nu face decât să confirme, astăzi aţi avut dovada o dată în plus, că majoritatea toxică din acest Parament nu guvernează pentru cetăţeni”, a spus Dan Barna.

În ciuda celor afirmate, Barna a a ajuns la o înțelegere cu Orban că ”Am agreat cu PNL mai multe lucruri” și a declarat că formațiunea pe care o conduce va vota noul Guvern.

Ludovic Orban și-a asigurat și susținerea lui Kelemen Hunor și Călin Popescu Tăriceanu…

E nevoie să fie instalat rapid un guvern. Noul Guvern să nu-şi asume răspunderea sau să nu dea OUG în Justiţie şi sistemul electoral. Sunt şanse serioase, bune, să treacă acest guvern”, a declarat Hunor, la ieșirea de la negocierile cu PNL.

În schimb, pe moment, Orban pare să fi pierdut susținerea PMP – Eugen Tomac a ieşit de la negocierile cu PNL rapid şi a afirmat că Ludovic Orban i-a spus că nu va da ordonanţă de urgenţă pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi şi nici nu va face un minister sau departament separat pentru Moldova. Discuţia a durat un minut. „E clar. Tăriceanu, Hunor şi Ponta fac programul de guvernare actual”, a acuzat Tomac.

Orban, de altfel, a recunoscut faptul că nu a reușit să ajungă la o înțelegere cu Tomac de la PMP.

Miercuri, Premierul desemnat urmează să se întâlnească cu delegația PRO România, partid condus de Victor Ponta.

”Dacă Orban va depune lista viitorului cabinet vineri, atunci săptămâna viitoare facem audierile iar luni, 4 noiembrie, votul de investitură. PSD nu va participa la votul în plen. Nu va fi cvorum de ședință, adică minim 233 de parlamentari”, au declarat pentru G4Media.ro surse de la vârful PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.