Monumentul ridicat în cinstea eroilor satului la Parohia Băbășești a fost sfințit cu ocazia Sf. Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

0

Sâmbătă, 26 octombrie 2019, de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Preasfințitul Părinte TIMOTEI Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului a liturghisit împreună cu Preasfințitul Părinte TIMOTEI, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei în Parohia Băbășesti, Protopopiatul Satu Mare, cu ocazia hramului.

Liturghia a fost oficiată în biserica parohială, care a fost plină de credincioşi din parohie şi din satele apropiate. Din sobor au făcut parte, în frunte cu cei doi Ierarhi, Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, Pr. Adrian Arba, paroh, preoţii slujitori care au originile în Băbăşeşti: Pr. Cornel Pop, paroh şi ctitor al bisericii “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Satu Mare, Pr. Ioan Pop, paroh al Catedralei din Negreşti Oaş, Pr. Vasile Feher din Satu Mare, Pr. Dănuţ Bereţchi din Pişcari, Protopopiatul Carei, Pr. Manuel Crainic, din Hurezu Mare, Protopopiatul Carei, Protos. Daniel Tătăran, din Gran Canaria (Insulele Canare), Spania, Pr. Flaviu Meghişan, paroh în Odoreu, Pr. Cristian Chindriş, paroh în Păuleşti, Protopopiatul Satu Mare, Diacon Lucian Buzilă, slujitor la “Biserica cu Lună” din Oradea.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul mixt al bisericii cu hramul “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Satu Mare.

Din încredințarea Preasfințitului Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte TIMOTEI Sătmăreanul a conferit Preasfințitului Părinte TIMOTEI, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, Ordinul “Crucea Justinian Arhiepiscopul” precum și Medalia Omagială “Justinian Arhiepiscopul”.

De asemenea, Pr. paroh Adrian Arba, care slujeşte în această parohie de 24 de ani, a primit Medalia Omagială “Justinian Arhiepiscopul”.

Diplome de Vrednicie au fost acordate unui număr de 20 de binefăcători în viaţă, care au contribuit la ridicarea monumentului, precum şi Diplome de vrednicie post mortem pentru 5 binefăcători trecuţi la Domnul.

După Sfânta liturghie ierarhii au binecuvântat noul monument închinat eroilor împreună cu tricolorul și s-a rostit o ectenie pentru cei adormiți.

”S-a ridicat un monument în cinstea eroilor satului al primului, dar și a celui de-al Doilea Război Mondial și l-am sfințit cu ocazia Sf. Mare Mucenic Dumitrie Izvorâtorul de Mir, care este protectorul bisericii noastre. La eveniment au participat 11 preoți ai satului, care își au rădăcinile aici în satul nostru. Au participat o mulțime de oameni. Am intonat și imnul național. În mod special am ales această zi, după Ziua Armatei, eroii sunt foarte importanți, iar  Sfântul Dumitrie a fost un general, un ostaș”, a declarat părintele Adrian Arba.

Între credincioşii prezenți la Sfânta liturghie s-au aflat primarul comunei Mediuşu Aurit, consilieri locali și județeni, printre ei, Adrian Cozma și alți invitați din municipiul Satu Mare.

”Faptele eroilor sunt parte a istoriei țării și fac parte din patrimoniul național. Am participat la inaugurarea monumentului din localitatea Bãbășești, comuna Medieșu Aurit, care este dedicat ostașilor căzuți în Primul și al Doilea Război Mondial. Memoria noastră e esențială pentru a înțelege și a prețui ceea ce au făcut înaintașii noștri și pentru a construi un viitor care să aibă la bază valorile fundamentale ale unei națiuni, libertatea și democrația, pe care trebuie să apărăm și să le promovăm fiecare dintre noi”, a transmis consilierul județean Adrian Cozma, prezent la eveniment.LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.