Oradea ar putea avea promenadă finalizată înainte de termen, pe malul Crişului Repede. Pe malul Someșului, la Satu Mare, avem doar dezamăgire

Oradea va avea promenadă de pe malul drept al Crişului Repede, în zona centrală a Oradiei.

Bihoreanul scrie că lucrările de amenajare a promenadei de pe malul stâng al Crişului Repede, din zona Primăriei Oradea, ar putea fi finalizate încă de anul acesta, înainte de termenul stabilit pentru aprilie 2020.

Investiţia în valoare de 2,2 milioane de euro din fonduri europene presupune desfiinţarea tuturor locurilor de parcare de pe Strada Libertăţii şi amenajarea unui sens giratoriu la intersecţia cu strada Iosif Vulcan.

Vor fi instalate module termice pentru locuinţe şi va fi înlocuit întregul sistem de canalizare. În plus, în locul asfaltului vor fi puse plăci din porfir şi piatră naturală. Termenul de realizare este de 24 de luni de la desemnarea unei firme care se va ocupa de întreaga lucrare, scrie sursa citată.

Ce vor avea orădenii:

”În data de 22 octombrie a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția proiectului „Pietonalizare zona Libertății din Municipiul Oradea”. Câștigătorul licitației organizate este Flodor Transcom SRL, iar partenerul este Porfido ed Arte Consortio Stabile, din Trento.

Proiectul are ca scop îmbunătățirea condițiilor de infrastructură publică urbană și a mobilității populației prin creşterea suprafeţelor pietonale, diminuarea gradului de utilizare a autoturismelor şi reducerea poluării în zona centrală a orașului Oradea.

Totodată, proiectul „Pietonalizare zona Libertății din Municipiul Oradea” prevede desființarea tuturor parcărilor și a carosabilului pe strada Libertății şi pietonalizarea integrală a străzii între Piața Ferdinand și strada Iosif Vulcan, prin pavare cu piatră porfir. Vor fi păstraţi copacii existenți și integraţi în zona pietonală, iar pe partea dreaptă, în zona taluzului spre albia Crișului Repede, se va amenaja un zid de sprijin în vederea stabilizării acestuia, unde se va realiza și o zonă pe care pietonii să se poată așeza.

În ceea ce privește strada Iosif Vulcan, proiectul prevede desființarea tuturor parcărilor, o intrare la viitoarea parcare de la nr. 12, un sens giratoriu în intersecția cu strada Libertății și trotuare stânga-dreapta denivelate, pavate cu piatră porfir. Tot în cadrul acestui proiect, pe strada Nicolae Grigorescu se va desființa carosabilul, se va realiza pietonalizarea integrală a străzii între Piața Ferdinand și strada Libertății, precum și un pavaj din piatră porfir.

Conform proiectului, sistemul de iluminat se va realiza pe sistem LED, mobilierul urban va fi în linie cu cele prevăzute pentru zona centrală. Nu se propune realizarea de zone verzi noi, dar se vor păstra cele existente.

Valoarea totală a contractului este de 9.344.500,1 lei + TVA, unde proiectarea presupune 183.000 lei iar execuția este în valoare de 9.161.500, 1 lei.

Lucrarea se realizează în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020”.

Recommended For You

About the Author: REDACTIA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *