Alertă de difterie, o boală extrem de contagioasă, la granița cu Ucraina. Satu Mare, printre județele care ar putea fi în pericol

0

Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, a dispus direcţiilor de sănătate publică din mai multe județe din țară, printre ele Satu Mare, Maramureş, Botoșani, Suceava şi Tulcea, intensificarea activităţii de supraveghere a difteriei, urmare a comunicărilor identificate privind evoluţia unor cazuri de îmbolnăvire prin difterie în Ucraina, o boală extrem de contagioasă care în România a fost eradicată în 1980.

“Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, a dispus, încă din 1 noiembrie 2019, direcţiilor de sănătate publică din judeţele Botoşani, Maramureş, Satu Mare, Suceava şi Tulcea intensificarea activităţii de supraveghere a difteriei, urmare a comunicărilor identificate privind evoluţia unor cazuri de îmbolnăvire prin difterie în Ucraina”, precizează Ministrul Sănătății.

”Diferia este o chestie complicată pentru că are o incubație relativ lungă, între 2 și șase zile după care apare un episod care nu este foarte zgomotos adică cu ceva febră 37 cu 5 până în 38, cu ceva dureri în gât, după care încep să apară formele toxice, afectare cardiacă, neurologică, musculară. Sper să nu ajungem acolo și să nu fie nevoie să punem un astfel de diagnostic. Cam 20-25 la sută din cazurile de difterie declarată sunt însoțite din păcate de decese și aceste decese apar datorită formelor toxice care apar în cadrul difteriei. Difteria este o angină cu false membrane care pot să ducă la obstrurarea căilor respiratorii și respectiv la sufocarea pacientului. Acum sunt cazuri de difterie și în Marea Britanie, adică acolo unde nu există o acoperire vaccinală foarte bună, adică spre 95 la sută, apar astfel de lucruri. Din cauza campaniilor anti-vaccinare s-a ajuns la astfel de situații’’, potrivit medicilor.

Ministrul Sănătății a cerut deja Companiei UNIFARM să demareze, de urgenţă, prin procedură de nevoi speciale, o achiziţie de ser antidifteric pentru asigurarea profilaxiei specifice în situaţia apariţiei unor cazuri de îmbolnăvire.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a cerut INSP să distribuie prin direcţiile de sănătate publică tuturor medicilor de familie şi unităţilor sanitare din judeţe definiţia de caz pentru difterie, precum şi obligaţia de a informa imediat telefonic asupra cazurilor suspecte la DSP judeţean, care va raporta cazul mai departe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.