Explicațiile șefului Consiliului Județean pentru bătaia de joc de pe ”Autostrada Codrului”. Ce vor face în continuare

0

Președintele Consiliului Județean Pataki Csaba și vicepreședintele Ioan Rus, au organizat, astăzi, o conferință de presă prin care au ținut să aducă câteva precizări referitoare la situația actuală a drumului județean DJ 193A sau mai bine cunoscut  ca ”Autostrada Codrului.

Cei doi reprezentanți ai Consiliului Județean Satu Mare au ținut să sublinieze faptul că situația în care se află drumul județean nu este vina lor, ci a constructorului Tehnic Asist.

Șeful CJ a făcut un scurt istoric al acestui proiect, din punct de vedere administrativ, juridic și tehnic.

„Administrativ, licitația a fost pornită în martie 2015. Contractul de finanțare a fost semnat în iunie 2015 și ofertele desfăcute în mai 2015. Licitația a durat un an, până în 2016, au fost 41 de procese verbale și mulți ofertanți.

Rezultatul a fost cel al Comisiei Naționale de Soluționare a contestațiilor în 2016, care a fost iarăși contestat la Curtea de Apel Oradea și instanțele au decis cine să fie câștigătorul la această procedură. Contractul semnat în 2017, în valoare de 88,390,335, 71 de lei milioane lei, a fost executat 37% din contract. Firma care a cerut intrarea în insolvență în noiembrie 2018 fără să ne informeze. Noi am contestat această decizie a lor de renunța la contract.

Firma este obligată să reia execuția acestui contract, potrivit lui Pataki, iar între timp, Consilului Județean a intervenit de două ori pentru întreținere de drum de piatră și tratament dublu.

Consiliul Județean a dat ordin de începere a lucrării pe 24 octombrie, dar firma a răspuns că a deschis un proces pt a  actualiza manopera și prețurile de materiale pe contract. Ei speră să obțină actualizarea în instanță și au cerut suspendarea ordinului de suspendare a contractului și speră să obține reactualizarea în instanță.

Totodată Pataki a spus că Tehnic Asist a cerut să fie suspendat ordinul de începere și executare a contractului prin ordonanță președențială, de către instanță. Instanța a amânat pe 27.11.2019”, a spus președintele Consiliului Județean Satu Mare.

Juridic, șeful Consiliului Județean a spus că este răspunderea 100% a Tehnic Asist de ceea ce întâmplă pe acest tronson.

”Nu putem să facem un drum de piatră, un drum asfaltat”. Tehnic Asist va răspunde inclusiv penal pentru lipsa indicatoarelor, în cazul în care se va întâmpla ceva pe acest drum.

Pe 27.11.2019 se va decide ce se întâmplă cu constructorul. Dacă se va suspenda contractul, Consiliul Județean va cere despăgubiri și sunt pregătiți să intervină imediat alt executant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.