Traian Băsescu i-a dat o lecție lui Emmanuel Macron, președintele Franței

0

Traian Băsescu, fostul președinte la României, a avut o reacție la declaraţiile preşedintelui Macron şi a ideii de ”Armata europeană”.

Fostul președinte s-a adresat plenului Parlamentului European unde a reiterat că principalul și singurul sprijin al Europei este NATO, iar eventualele diminuări ale NATO prin transferul de resurse către o armată europeană ar diminua, în fapt, doar capacitatea NATO de acțiune.

13.11.2019 Plen Parlament European – Bruxelles
Declaraţie :
“Domnule Președinte,
De curând șeful unui stat fondator al NATO şi al UE, afirma nonșalant că NATO ar fi o instituție perimată.
Securitatea colectivă a Europei este asigurată, în ultimii 70 de ani, de NATO, organizație în întregime operațională în acest moment. Ce rol ar trebui să aibă, în acest context, viitoarea armată europeană?
Este evident că Uniunea Europeană nu va crea o nouă armată, ci pur și simplu va diminua resursele militare alocate NATO ceea ce va duce și la slăbirea forței alianței dar și la scăderea credibilitaății și a capacității de descurajare a NATO .
Paradoxul este că, în condițiile în care cele mai multe state memre UE și NATO nu-și respectă obligația de a aloca 2 la sută din PIB pentru apărare, ne pregătim să ne lansăm într-o aventură a creării unei armate europene, inițiativă care este infinit mai costisitoare decât contribuția de 2 la sută pentru apărare ca aliaţi în NATO.
Cu siguranţă, într-un fel se vede securitatea şi siguranţa când ai frontierele la Atlantic şi cu totul altfel când ai frontierele la Marea Neagră sau la Marea Baltică, unde trebuie s-o spun, te învecinezi cu imprevizibilul Putin .
Am convingerea că toată lumea democratică are nevoie de NATO ca și garant al propriei noaster independențe, a proprie noastre suveranități, a propriei noastre libertăți .
Vă mulțumesc .”
PS – nu a făcut parte din Discurs – Oare tânărul Preşedintele Macron nu reuşeşte să observe că la frontiera de Est a NATO şi UE sunt prezenţi militari americani, britanici, canadieni, germani, polonezi, români, bulgari, înşiraţi de la Marea Baltică la Marea Neagră cu avioanele lor, cu navele lor şi cu maşinile terestre de luptă, descurajând orice acţiune ostilă împotriva statelor membre NATO .
Mai mult, de curând SUA au debarcat peste 20.000 de militari în Nordul Continentului, în cel mai mare exerciţiu militar de la încheierea “războiului rece”
NATO este viu şi solid tinere Macron.” şi nu în “moarte cerebrală” cum neinspirat l-ai declarat tu, a scris Traian Băsescu pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.