Dezbaterea din această seară dintre șeful statului și jurnaliști. Klaus Iohannis: Fără mine statul de drept din România s-ar fi rupt

0

În această seară, președintele Klaus Iohannis a susținut o dezbatere cu mai mulți jurnaliști și formatori de opinie din țară, așa cum a fost anunțat în urmă cu câteva zile. Acesta a răspuns la întrebările jurnaliștilor prezenți marți seară, de la ora 19:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din capitală.

Întrebările celor prezenți s-au referit la situația economică din România, printre altele.

La întrebarea unei jurnaliste: ”Ce garanții le dați românilor că o vor duce mai bine, dacă veți fi ales președinte? Sunt deja instituții financiare care vorbesc despre posibilitatea unei noi crize?” Șeful statului a răspuns: ”Mă voi implica total pentru România normală, e mai mult decât un slogan, e o dorință. Ce înseamnă acest normal? Înseamnă prosperitate, creștere economică, locuri de muncă bine plătite, școli bune, pacientul în centrul sistemului de sănătate. Mă voi implica pentru a lucra împreună cu guvernul pentru prosperitatea economică”.

Jurnalistul Moise Guran de la Europa Fm l-a întrebat pe președinte despre despre legile justiției și referendum.

Moise Guran: Rolul de mediator al președintelui – în 2014 ați primit un mandat puternic, de 6,2 milioane de voturi pentru apărarea justiției și statului de drept. Ultimii 3 ani ai primului mandat au stat sub acest semn. În 2017 ați avut câteva acțiuni, e cert că s-a căscat o prăpastie între o parte a populației și guvernul PSD și majoritatea parlamentară. Ați dat a treia șansă PSD odată cu guvernul Dăncilă. Ați amânat 2 ani referendumul pe justiției. Legile justiției au trecut. Ați sacrificat justiția pentru interesul electoral?

Klaus Iohannis: Am amânat referendumul până când am considerat că produce efecte maximale. Cred că a produs. Am alungat elefanții din ședința de guvern, am coborât printre demonstranți, am retrimis legile justiției l Parlament, le-am trimis la CCR, am solicitat punct de vedere de la Comisia de la Veneția. Am reușit să anulez 70% din măsurile care ar fi compromis legile justiției. Nu sunt perfecte, sunt în vigoare, au trebuit promulgate pentru că mi s-au terminat prerogativele constituționale. Voi avea grijă ca guvernul să reia aceste chestiuni, vom repara ce a mai rămas de reparat.

Am început campania din 2014 cu promisiune că voi întări statul de drept și voi încuraja lupta anticorupție și m-am ținut de aceste lucruri. Fără mine, statul de drept din România s-ar fi rupt.

Klaus Iohannis: Studiile succesive sociologice mi-au arătat că s-a apropiat momentul cel mai potrivit pentru referendum împreună cu alegerile europarlamentare. Vă reamintesc că un referendum poate fi validat doar dacă rata de participare poate fi suficient de mare. Ce am analizat anterior mi-a arătat că nu ar fi fost validat.

Moise Guran: De ce ați luat decizia să faceți anunțul demiteri doamnei Kovesi prin purtătorul de cuvânt?

Klaus Iohannis: Așa mi s-a părut cel mai potrivit la momentul respectiv, a spus președintele.

Șeful statului a răspuns și la întrebări legate de alegerile anticipate.

Eu cred că se pot realiza alegeri anticipate, dar asta nu doar eu îmi doresc. Vom vedea după prezidențiale și după ce se termină discuțiile pe bugetul de anul viitor dacă putem să concretizăm această discuție. Multe lucruri pot fi rezolvate până atunci și multe discuții pot fi începute”.

Jurnalistul Cristian Leonte de la Pro Tv l-a întrebat pe șeful statului despre numirea Vioricăi Dăncilă în funcția de premier

Cristian Leonte: Aș vrea să vă referiți la momentele ianuarie 2018, când ați spus că veți acorda PSD o nouă șansă.

Klaus Iohannis: PSD a dispus de o largă majoritate la vremea respectivă. A fost sprijinit activ și de ALDE și de UDMR, au controlat 60% din Parlament. Dacă o coaliție controlează de 60% în Parlament și propune un premier, acea persoană va fi acceptată.

Cristian Leonte: De ce nu v-ați implicat și mai devreme în formarea unei coațiții?

Klaus Iohannis: Condițiile au apărut după alegerile europarlamentare și referendumul pe justiție. Abia atunci a fost posibilă construirea unei majorități care a reușit să dea jos prin moțiunea de cenzură acest guvern eșuat.

Cristian Leonte: Regretați că în 2009 ați stat la un scaun distanță de Liviu Dragnea, la dezbatere, în cealaltă tabără?

Klaus Iohannis: Așa am văzut lucrurile atunci, acum le văd astfel.

Printre altele Iohannis a vorbit și despre independența justiției și drepturile omului

Jurnalistul Radu Tudor la întrebat pe președinte: Sunteți un politician de factură liberală. În mandatul dvs, aerul a devenit mai respirabil din punct de vedere al respectării drepturilor cetățenilor. Dar ICCJ, CCR, CSM, Inspecția judiciară au scris de abuzuri săvârșite de unii magistrați. De ce atât de puține sancționări ale abuzurilor din partea dvs? De ce nu ieșiți mai des să apărați drepturile fundamentale?

”Este vorba despre independența justiției. Aș fi putut să merg în CSM și să încerc să impun un punct de vedere, aș fi putut să fac presiuni. M-am abținut pentru că cred în independența justiției. Dacă au existat abateri, aceste chestiuni trebuie lămurite unde spune Constituția – în CSM, fără președintele României. Cred că dacă reclam de la politicieni să nu se amestece în independența justițieie, cu atât mai mult acest lucru îl cer de la mine”, spus Iohannis. 

Radu Tudor: Nu mi-am dorit să aveți imixtiuni, mă gândeam la un discurs pentru apărarea drepturilor fundamentale.

Nu putem pune în balanță drepturile omului contra independenței jusiției. Și unele și altele trebuie apărate, a transmis Iohannis.

Despre combaterea discriminării și a inegalității

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, marţi seară, că nu şi-a negat niciodată apartenenţa etnică, este etnic german, dar cetăţean sută la sută român. Iohannis a precizat că nu se supără dacă este comparat cu foşti dictatori, dar consideră că aşa ceva este „inadmisibil“. „Cred că au fost vizibile intenţia mea şi rezultatele în combaterea discriminării de orice fel, poate chiar a deranjat puţin zona pesedistă, altfel nu pot să îi explic de ce în campanie PSD-ul insistă în zona discriminării de tip xenofob. Acesta este un semn cert pe care nu cred că-l pune nimeni sub îndoială, că PSD-ul chiar are nevoie de câţiva ani de opoziţie să-şi revină un pic şi să revină în zona valorilor europene, să abandoneze acest discurs al urii xenofobe.Nu am renegat niciodată apartenenţa mea etnică: sunt etnic german, dar sunt cetăţean român sută la sută. O să ne aplecăm asupra chestiunii de combatere a discriminării. Poate chiar am deranjat zona PSD-istă astfel nu-mi pot explica de ce în campanie PSD insistă să exceleze în discriminarea de tip xenofob comparându-mă cu personaje abominabile din secolul XX.   Nici măcar nu mă supăr dacă cineva mă aseamănă cu foşti dictatori, dar trag un semnal de alarmă că aşa ceva nu e doar inoportun, imoral, dar e inadmisibil”, referindu-se la șefa de campanie a Vioricăi Dăncilă, Lia Olguța Vasilescu.

Întrebat dacă a vrut să meargă în Piața Victoriei în 10 august, Iohannis a răspuns: ”Nu am avut informații dinainte, se pare că s-au pregătit în mare secret pentru această intervenție în forță și pot să spun că acea intervenție împotriva demonstranților a fost cea mai gravă intervenție a statului asupra cetățenilor de la mineriade încoace.

Filosofia cu care s-a intervenit a dovedit că PSD este antiromân și antidemocratic.

De asta nu pot să am o dezbatere cu cineva care reprezintă un sistem represiv. Statul care acționează voit împotriva propriilor cetățeni este un sistem represiv. Am luat legătura cu instituțiile din domeniul securității naționale, dar paguba se produsese. A fost o catastrofă. Statul trebuie să existe pentru cetățeni.”.

Problema defrișărilor și cazurile pădurarilor uciși și a sutelor de pădurari răniți, a fost și ea discutată.

Cristian Leonte de la Pro Tv la întrebat pe șeful statului că după ce în ianuarie 2016 a promulgat o completare la legea siguranței naționale referitoare la tăierile de păduri, din poziția de președinte ce a făcut ca această prevedere să fie aplicată?

”Am făcut tot ce poate să facă președintele. Am dezbătut chestiunea în mai multe ședințe CSAT, am cerut strategii sectoriale coerente. Unele au funcționat, unele nu. Cred că suntem cam la 15%. Mai este foarte mult de lucru. Există controale, există norme, însă lucrurile trebuie duse mult mai departe. Împreună cu Guvenrul trebuie să îmbunătățim situația. Aceste mecanisme au început să funcționeze, dar suboptimal. Vom face nu doar presiuni ci și politici. În ceea ce privește pădurarii, pot să vă spun că e un profund regret că autoritățile nu au putut să facă mai mult. Din aceste autorități mă exclud. Președintele nu are atribuții executive în supravegherea anumitor sectoare. Dar voi accelera prezența mea în spațiul public pe această zonă”,  transmis Iohannis.

Președintele a fost de acord că „Secția Specială”, inventată de PSD, trebuie desființă și nu a fost de acord cu înființarea ei de la început.

Klaus Iohannis a răspuns și întrebărilor legate de autostrăzi și infrastructura rutieră din România.

”După 30 de ani de tranziție și dispute profunde între diferitele formațiuni este cazul să ajungem în situația în care un președinte care știe ce e de făcut, împreună cu un guvern care vrea să facă, să se apuce de treabă. Și am spus că am o colaborare bună cu guvernul, însă o spun, aici, de față cu toți, eu voi fi foarte ferm, ca să nu spun intransigent. Aceste discuții trebuie să producă rezultate. Nu avem timp să ne pierdem în discuții de complezență. Ceea ce discutăm VREAU și trebuie să ducă la rezultate practice. Despre infrastructură am discutat într-o primă rundă, este vorba despre autostrada între Sibiu și Pitești, este vorba de drumul expres spre Craiova, este vorba de autostrada din Moldova, să avem odată și odată legături între provinciile istorice. Aceste lucruri nu vreau să le promit, pentru că au promis toți, eu vreau să le facem”, a transmis șeful statului.

Dezbaterea dintre președinte și jurnaliști a fost transmisă integral live pe Facebook.

Foto: G4Media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.