Satu Mare, pe penultimul loc în topul contractărilor de fonduri europene prin REGIO, în Transilvania de Nord

0

G4Media a publicat un top al finanțărilor europene în regiunea de Nord-Vest (Transilvania de Nord ), prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020.

Conform celor mai recente date, municipiul Satu Mare este pe penultimul loc în topul finanțărilor, la nivelul Transilvaniei de Nord.

Raportat la numărul de locuitori de la recensământul din 2011, Oradea și Bistrița, cu sume aproape similare, în jurul valorii de 4.410 lei, conduc topul. Zalăul și Cluj-Napoca acumulează peste 3.300 de lei pe cap de locuitor, în timp ce Baia Mare și Satu Mare sunt la jumătate sau chiar mai puțin din această sumă”, susțin jurnaliștii G4Media

Sumele de bani contractate de reședințele de județ din Nord-Vest prin Regio, la 31.10.2019, fără contribuția proprie (milioane de lei):

Satu Mare, pe penultimul loc în topul contractărilor de fonduri europene prin REGIO, în Transilvania de Nord 1

Sumele de bani contractate de reședințele de județ din Nord-Vest prin Regio, la 31.10.2019, fără contribuția proprie, pe cap de locuitor (lei):

Satu Mare, pe penultimul loc în topul contractărilor de fonduri europene prin REGIO, în Transilvania de Nord 2

Autorii apreciază că de vină sunt doar autoritățile, pentru slaba accesare de bani europeni…

Reședințele de județ nu au scuze pentru slaba accesare de fonduri europene, susțin colegii de la G4Media, deoarece beneficiază de una dintre cele mai consistente axe de finanțare din Programul Operațional Regional, Axa 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile.

Banii prin această axă au fost alocați de la nivel național, în funcție de populația fiecărei reședințe.

Astfel, orașele reședință de județ nu au concurență pentru aceste finanțări, ci trebuie doar să scrie proiecte pentru a lua banii.

Sunt vizate prin această schemă de finanțare patru domenii: mobilitatea urbană, reabilitarea spațiilor degradate pentru a crește suprafața de spațiu verde, finanțarea incluziunii sociale în zonele marginalizate și reabilitarea infrastructurii educaționale.

Prin această axă, Cluj-Napoca are o alocare de 45,1 milioane de euro, Oradea, 36,1 milioane de euro, Baia Mare, 29,1 milioane, Satu Mare, 26,8 milioane, Bistrița, 23,8 milioane, și Zalău, 21,7 milioane de euro.

Pe această axă – unde nu trebuia decât să scrii proiecte pentru a obține finanțarea – se încadrează și proiectele invocate, de curând, de primarul Kereskenyi Gabor…

1. „Amenajare pistă de biciclete Str. Botizului-Pod Golescu”
Valoare totală proiect: 8.089.932,28 lei

2. „Transformarea zonei degradate Cubic în zonă de petrecere a timpului liber pentru comunitate”
Valoare totală proiect: 13.185.373, 24 lei

3. „Modernizare infrastructură educaţională Grădiniţa Nr. 29 şi Creşa Punguţa cu doi bani”
Valoare totală proiect: 2.984.852,48 lei

4. „Modernizare infrastructură educaţională Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi”
Valoare totală proiect: 5.585.735,34 lei

Prea târziu s-au trezit autoritățile locale și prea puțini bani au accesat…! Aveau disponibile aproape 27 milioane de euro – mai sus, Primăria se laudă că a semnat, câteva proiecte ce totalizează 6-7 milioane de euro.

Pe lângă această axă, administrațiile pot aplica și pe alte axe, unde principiul de finanțare este „primul venit, primul servit”, cum au fost schemele de finanțare pentru proiecte publice aflate deja în derulare sau revitalizarea patrimoniului cultural ori reabilitarea termică a clădirilor.

Sursa: g4media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.