Oradea, exemplu de administrație locală performantă. Piațetă pietonală amenajată deasupra parcării subterane

O piațetă pietonală ce va fi amenajată deasupra parcării de pe strada Independenței din Oradea. Va fi un spațiu de utilitate publică amenajat sub forma unui loc de relaxare, care va cuprinde o promenadă cu ieșire la Malul Crișului și un centru de informare turistică.

Proiectul piațetei de la Oradea va fi amenajată deasupra parcării subterane de pe strada Independenţei și este în stare avansată de finalizare. Noua zonă pietonală situată între Sinagoga Neologă şi Piaţa Unirii va fi pavată cu dale şi cubeţi din porfir, după un model asemănător cu cel din vecinătate.

Parcarea subterană va fi funcțională din această iarnă, în paralel urmând să se execute și lucrările la piața de deasupra parcării, fără ca accesul în parcare să fie afectat. În afară de pavarea pieței, va fi amenajată și zona de trepte dinspre sinagogă, care va face legătura cu malul Crișului.

Primarul Ilie Bolojan transmite pe pagina sa de Facebook că se vor corela aceste lucrări cu cele pe care Apele Române le derulează pe malul Crișului, în așa fel încât până în vara anului viitor întreaga zonă situată între podul Sf. Ladislau și sinagogă să fie complet amenajată.

”Până Apele Române nu vor termina lucrările din zona albiei, nu vom putea dezafecta rampa de coborâre la aceste lucrări și deci abia după aceea vom finaliza piațeta. Va mai rămâne de definitivat structura care va acoperi rampele de urcare și de coborâre în parcare. Avem o formă aprobată deja de Comisia de monumente istorice, dar intenționăm să organizăm un concurs de arhitectură pentru o structură modernă și minimalistă”, a scris edilul Oradiei. 

Pe lângă acestea au fost prevăzute prin proiect instalații de iluminat arhitectural aferente amenajării, dar fără a intra în conflict cu iluminatul arhitectural al obiectivelor arhitecturale din jur.

De asemenea, în cadrul proiectului se propune amenajarea următoarelor obiective principale: punct de informare turistică; acoperișul terasă verde și gradene, al clădirii principale; zona memorială „Mihai Eminescu”, cu o suprafață de aproximativ 980 mp, rezultată prin propunerea de relocare a statuii „Mihai Eminescu” și amenajarea cu spații verzi, jardiniere și mobilier urban a zonei învecinate, separată de mobilier urban și vegetație, gradene amenajate către malul râului Crișul Repede, cu vedere către ecranul de apă, propus pentru proiecții, evenimente în aer liber, rampă de coborâre către malul Crișului Repede, propusă în vecinătatea Podului Sf. Ladislau, respectiv amenajarea piațetei între podul Sf. Ladislau și Sinagoga Sion cu spații verzi, mobilier urban și finisaje corespunzătoare.

Conform proiectului de Hotărâre, valoarea proiectului este de 9.947.361  RON + TVA, iar durata de realizare a investiției este de 1 an, scrie pe site-ul primăriei Oradea.

Recommended For You

About the Author: REDACTIA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *