Exemplu pentru Satu Mare. Cluj Napoca sau Silicon Valley de România: Parcuri revitalizate și pasarele pietonale peste râu

Nu mai este niciun secret pentru nimeni că administrațiile locale din Oradea și Cluj-Napoca sunt modele în România, în special pentru orașe slab dezvoltate, așa cum este orașul Satu Mare. În această perioadă, primăria Cluj   spune accept pe spațiile verzi, iar după ce primarul Boc a plantat copaci cot la cot cu muncitorii în parcuri,  altele urmează a fi revitalizate. Printre ele: Parcului Feroviarilor și Skatepark-ul Rozelor, iar primăria va investi bani frumoși în reabilitarea celor două parcuri, dar și construirea a două pasarele pietonale peste râu.

Consiliul local al Municipiului Cluj-Napoca a aprobat astăzi indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții “Revitalizare și activare Parcul Feroviarilor”, investiție în valoare totală de 49.620.995,26 de lei, fără TVA (aproximativ 10,3 milioane de euro).
Acest proiect nu înseamnă doar amenajarea parcului propriu-zis, ci și a străzii de acces și a malurilor Someșului din dreptul parcului, inclusiv construirea a două pasarele pietonale peste râu, dinspre strada Traian.

În cadrul proiectului sunt prevăzute patru obiective de investiții, și anume:

Amenajarea Parcului Feroviarilor, în suprafață de 53.457 metri pătrați, prin plantarea de arbori și alte tipuri de vegetație, amplasarea de bănci moderne, echipamente de joacă și de fitness, realizarea unui loc pentru jocuri de masă, instalarea de cișmele, rastele pentru biciclete, iluminat public.
Vor fi realizate de asemenea două lacuri de agrement (unul de 1.088 de metri pătrați, iar celălalt de 548 de metri pătrați), despărțite de o platformă de odihnă, de pe care va putea fi admirată priveliștea. Parcul Feroviarilor va oferi un nivel ridicat de biodiversitate, toate amenajările propuse ținând cont de obiectivele legate de protejarea naturii și a mediului înconjurător.

Amenajarea străzii Parcul Feroviarilor, prin înlocuirea integrală a pavajului, a mobilierului urban și a sistemului de iluminat, precum și prin plantarea de arbori. Vor fi amenajate piste pentru biciclete și vor fi amplasate stații de alimentare pentru bicicletele și trotinetele electrice.

Amenajarea malurilor Someșului Mic din dreptul Parcului Feroviarilor, prin amenajări peisajere, noi alei pietonale (din lespezi de piatră), vegetație, mobilier urban și iluminat cu sistem LED.

Realizarea a două pasarele pietonale. Vor fi realizate două pasarele destinate pietonilor și bicicliștilor, care vor face legătura cu parcul, dinspre strada Traian. Tot pe malurile Someșului vor fi construite două amfiteatre de mici dimensiuni și două platforme pentru odihnă.

Durata de realizare a investiției este de 22 de luni.

Parcul Feroviarilor a trecut din proprietatea Ministerului Transporturilor în proprietatea Primăriei Cluj-Napoca în iulie 2017, după numeroase solicitări ale administrației locale.

În perioada scursă până acum a fost aleasă cea mai bună soluție de reabilitare – printr-un concurs internațional și au fost realizate lucrările de proiectare.

3,6 milioane de lei pentru Skatepark-ul Rozelor

Consiliul local al Municipiului Cluj-Napoca a aprobat astăzi documentația și indicatorii tehnico-economici pentru realizarea obiectivului de investiții “Reabilitarea și extinderea Skatepark-ului Rozelor”, aflat în Parcul de agrement Rozelor (cartierul Plopilor).

Proiectul prevede, printre altele, reabilitarea skatepark-ului existent și extinderea acestuia (cu peste 1.000 de metri pătrați – de la 1.050 de metri la 2.057,5 metri pătrați), realizarea unor zone de ședere, realizarea unui totem de intrare și amplasarea unui grup social automat.
Va fi eliminată vegetația distrusă și se vor realiza lucrări de gazonare și de plantare de vegetație perenă.
Parcul va beneficia de asemenea de un sistem de iluminat inteligent, de sistem de irigații modern și de mai multe cișmele.

Prin această investiție se urmărește revitalizarea Parcului Rozelor și redarea acestuia tineretului amator de sporturi extreme: toți clujenii vor putea să se bucure de un parc mai frumos și mai modern, iar tinerii iubitori de skateboarding vor câștiga un spațiu sportiv la nivel olimpic – mai ales că acest sport va fi introdus de anul viitor în competițiile olimpice internaționale.

Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 3.609.728,16 lei (inclusiv TVA), iar durata de realizare a investiției este de 15 luni (3 luni proiectare și 12 luni execuție). Investiția va fi finanțată din bugetul local.

Reabilitarea și extinderea Skatepark-ului Rozelor

3,6 milioane de lei pentru Skatepark-ul RozelorConsiliul local al Municipiului Cluj-Napoca a aprobat astăzi documentația și indicatorii tehnico-economici pentru realizarea obiectivului de investiții “Reabilitarea și extinderea Skatepark-ului Rozelor”, aflat în Parcul de agrement Rozelor (cartierul Plopilor).Proiectul prevede, printre altele, reabilitarea skatepark-ului existent și extinderea acestuia (cu peste 1.000 de metri pătrați – de la 1.050 de metri la 2.057,5 metri pătrați), realizarea unor zone de ședere, realizarea unui totem de intrare și amplasarea unui grup social automat. Va fi eliminată vegetația distrusă și se vor realiza lucrări de gazonare și de plantare de vegetație perenă. Parcul va beneficia de asemenea de un sistem de iluminat inteligent, de sistem de irigații modern și de mai multe cișmele.Prin această investiție se urmărește revitalizarea Parcului Rozelor și redarea acestuia tineretului amator de sporturi extreme: toți clujenii vor putea să se bucure de un parc mai frumos și mai modern, iar tinerii iubitori de skateboarding vor câștiga un spațiu sportiv la nivel olimpic – mai ales că acest sport va fi introdus de anul viitor în competițiile olimpice internaționale.Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 3.609.728,16 lei (inclusiv TVA), iar durata de realizare a investiției este de 15 luni (3 luni proiectare și 12 luni execuție). Investiția va fi finanțată din bugetul local.

Publicată de Emil Boc pe Joi, 21 noiembrie 2019

Sursa: Facebook/Emil Boc

Recommended For You

About the Author: Redactia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *