La Oradea, mai multe zone abandonate şi neîngrijite se vor transforma. Teren de sport multifuncțional, alei pietonale, locuri de joacă pentru copii și sute de arbori, din fonduri europene

0

Începând din anul 2018, Primăria Oradea a demarat proiecte de regenerare urbană, prin reconfigurarea unor zone aflate în paragină, fie prin demolarea unor clădiri dezafectate, fie prin preluarea unor terenuri și regândirea întregului spațiu ca o zonă utilă și plăcută pentru locuitorii acelei zone. În cadrul acestui amplu program de regenerare urbană, Primăria Oradea a început reconfigurarea zonei de pe strada Barcăului, care va deveni un coridor verde.

În ceea ce privește viitorul parc, în cadrul parcului va fi teren de sport multifuncțional, teren de fitness, alei pietonale, carusel și leagăn, aparat fitness pentru persoane cu dizabilități, toaletă publică etc. În această zonă se va planta pe o suprafață de 28.200 mp gazon, se vor planta 385 de arbori de mari dimensiuni, pe lângă cei 12.285 de arbuști. Deoarece nu am reușit să-l includem în cadrul acestui proiect, lucrăm acum să realizăm în primăvară și o pistă de alergare din tartan precum în parcul Brătianu”, a menționat viceprimarul Birta.

Valoarea contractului de lucrări este de 7.756.962,87 lei fără TVA, iar durata de execuție a lucrărilor este de 6 luni. Investiția este finanțată din fonduri europene pe axa POR 4.2 privind îmbunătățirea mediului urban prin revitalizarea și regenerarea terenurilor dezafectate.

De asemenea, Primăria Oradea derulează în prezent și alte proiecte care vizează regenerarea urbană.

Alte trei parcuri regenerate din fonduri europene în Oradea

Conform spuselor viceprimarului, administrația locală are în plan construirea și a altor parcuri în Oradea, o parte dintre contracte sunt deja semnate, iar pentru altele se așteaptă semnarea lor.

Este vorba despre parcul Veteranilor, unde este deja semnat contractul de finanțare, este adjudecată licitația și se pregătește finalizarea proiectului, un alt parc se va realiza în cartierul Grigorescu, pentru care proiectul se află în stadiu avansat, și mai sunt parcurile din strada Soarelui și Ion Bogdan.

“Toate acestea se realizează în cadrul aceleiași cereri de finanțare, iar inclusiv cu cel de pe Barcăului însumează aproximativ 12 ha de noi spații verzi. Pentru că aceste fonduri europene se dau pentru reconversia anumitor zone, dacă administrația locală ar dori să modernizeze un parc existent din municipiul Oradea și care necesită modernizare, proiectul depus nu ar fi eligibil din aceste fonduri.

În cursul anului viitor toate aceste lucrări, parcul Veteranilor și cele de pe strada Soarelui și Ion Bogdan, vor fi cel puțin începute sau chiar finalizate mare parte din ele, iar asta înseamnă că Oradea va câștiga peste 12 de hectare de spații verzi noi și o investiție de aproximativ de 32 de milioane de lei din fonduri europene, investite în noi spații verzi”, a anunțat viceprimarul Birta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.