DOCUMENTAR. ”Drumul Unirii”, un drum cât o istorie…

0

În urmă cu un an, la inițiativa avocatului Adrian Cozma, un grup de zece patrioți sătmăreni au refăcut, călare, traseul de la Satu Mare la Alba Iulia, reiterând Drumul Unirii de acum 101 ani.

Totul, pentru a celebra Centenarul Marii Uniri.

Acest parcurs aproape mitic a vrut să cinstească, simbolic, drumul înaintașilor noștri către Alba Iulia, în 1918, care s-au deplasat, din Satu Mare, pentru a fi martori la momentul ”stelar” al poporului român, cum a denumit scriitorul Felician Pop, istoricul moment al Marii Uniri.

La un an distanță de la acest gest al celor 10 călăreți sătmăreni, ideea lui Adrian Cozma a devenit concept artistic – la 101 ani de la Marea Unire, de Ziua Națională a României, a fost lansat un documentar, care prezintă tocmai periplul călăreților sătmăreni în 2018, spre Cetatea Marii Uniri.

Documentarul – pe care-l puteți viziona mai jos – este intitulat ”Drumul Unirii”.

În acest documentar, evenimentul Marii Uniri și gestul simbolic de cinstire a înaintașilor noștri, prin parcursul călăreților sătmăreni spre Alba Iulia, sunt comentate de personalități locale sătmărene de primă mână.

Sentințele celor care au comentat gestul grupului de patrioți conduși de Adrian Cozma sunt de un lirism al trăirii naționale incredibil…

Felician Pop, scriitor: ”Un drum… cât o istorie și o istorie cât un drum!”

Pământul patriei devine asemenea trupului pentru om, un templu cu care locuitorii țării trebuie să rezoneze. (…) Unirea se zidește în fiecare zi… trebuie vegheată în planul ei spiritual…”, susține, în acest documentar, preotul greco– catolic Vasile Goje.

Adrian Cozma: ”Încă o dată s-a dovedit că românii sunt calzi, românii sunt solidari, sunt primitori. Această solidaritate am simțit-o pe tot parcursul drumului pe care noi l-am făcut. Mulți, cu lacrimi în ochi, încercau să ne transmită că facem un lucru mare și că sunt alături de noi, chiar dacă nu ne vor putea urma pe tot parcursul acestui drum. Aceasta este România frumoasă, ăsta este spiritul care trebuie să ne încarce sufletul. Spiritul înaintașilor noștri, adevăraților oameni de stat, care au reușit să înfăptuie „Marea Unire”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.