Ciprian Crăciun răspunde: Se schimbă sau nu conducerea PSD Satu Mare? Fedorca sau Govor? Pe cine vede consilierul local Ciprian Crăciun la cârma PSD Satu Mare

0

Consilierul local Ciprian Crăciun și președintele municipal al PSD Satu Mare a acordat un interviu pentru sătmăreanul.ro  în care a răspuns la câteva întrebări despre actuala situație a Partidului Social Democrat, atât la nivel central, cât și la nivel local, după alegerile prezidențiale pe care candidatul PSD Viorica Dăncilă le-a pierdut la cel mai mic scor obținut vreodată de un candidat social-democrat.

Rezultatul dezastruos al alegerilor prezidențiale au dus la schimbarea Vioricăi Dăncilă din fruntea partidului și au adus probleme și la Satu Mare, unde președintele PSD și primarul Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca nu a reușit să obțină un rezultat satisfăcător, nici măcar în fieful partidului, de la Negrești-Oaș. De ceva timp se vorbește despre schimbarea sa din funcție, iar consilierul municipal Ciprian Crăciun lămurește: Se schimbă sau nu conducerea PSD Satu Mare.

Care credeți că a fost motivul pentru care candidatul PSD la prezidențiale a făcut un scor așa mic?

 Ține și de unele județe. Spre exemplu, în județul Satu Mare, Partidul Social Democrat nu are reprezentați în conducerea administrației locale și județene. Bineînțeles și apariția acestui partid sau alianțe noi, USR-PLUS care bineînțeles au luat un procent important. De asemenea dezlipirea Pro România de PSD, la Alianța UN OM (Mircea Diaconu) s-au dus și acolo câteva voturi. 

În ce credeți că au performat Guvernele PSD, în ultimii 3 ani și în ce nu au performat?

 Sunt mult mai multe lucruri în care au performat și mult mai puține în care nu au performat. Domeniul în care nu a performat guvernarea PSD-ALDE este cel al justiției, de unde practic se și trage o vină pentru acest scor și au performat în creșterea salariului minim, salariului mediu, stimularea oamenilor din diverse domenii cum ar fi: educația, sănătatea, deasemenea creșterea economică, impozitarea multinaționalelor. 

PSD este în scădere în Satu Mare. Cum vă explicați?

 Nu este în scădere. Nu aș spune așa. Și aici mă refer la numărul de voturi obținut în cel de-al doilea tur la prezidențiale, peste 10.000 de voturi, unde s-a văzut că aproape toate forțele politice județene și locale au fost coalizate oarecum, cu toate astea, candidatul PSD a reușit să obțină un număr important de voturi. 

Dacă nu se va reveni la alegerile în două tururi pentru primari, ce va face PSD la Primăria Satu Mare? Va avea propriul candidat? Va căuta să fie parte dintr-o alianță pentru a-l învinge pe actualul Primar?

 Nu concepem ca PSD să nu aibă candidat la alegerile locale. Cu siguranță va avea un candidat și cu siguranță va exista pe plan local mai multe alianțe. 

La nivel municipal, județean, ar fi de dorit să existe alegeri în două tururi. Suntem deschiși să facem anumite alianțe, chiar s-a început anumite discuții cu unii sau unele dintre partide, este un lucru absolut normal. Nu pot să vă spun cu cine s-a discutat până nu se finalizează aceste discuții.

Cum ați descrie guvernarea locală a UDMR în oraș și în județ?

Nu putem spune guvernarea UDMR. Trebuie să spunem guvernarea UDMR-PNL. Aici aș putea să reproșez lipsa de absorbție a fondurilor europene, suntem codași, a-ți spus-o și voi, nu o dată. Acum să nu fim răi, sunt proiecte micuțe în derulare, dar sunt micuțe și nu sunt palpabile. Aici mă pot referi și la achiziția de autobuze, sunt multe lucruri care s-au promis și s-au pierdut mulți bani datorită incompetenței administrative, și aici mă refer la cei 80 de milioane de lei vechi pentru al treilea pod pe care guvernul PSD i-a alocat și Satu Mare i-a pierdut. Acea pasarelă pietonală, în schimb au fost realizate multe investiții private.
Nu foarte multe lucruri palpabile s-au făcut în această perioadă de 3 ani și jumătate, sigur că se poate și mai mult. Eu le-am pus la plus achiziționarea de autobuze, unele mai noi, sunt proiecte unde până la sfârșitul acestui mandat al actualului primar, vom avea și autobuze noi. Minusuri, vorbim despre Hotelul Dacia, Primăria a garantat în campanie că va fi cumpărată.

Spunem că nu avem clădiri pentru numite categorii sociale, dar avem spre exemplu hotelul Victoria, care este al municipiului Satu Mare, acea clădire nu s-a reabilitat.

Sunteți la curent cu situația din Călinești-Oaș, unde consilierii locali PSD-ALDE blochează orice proiect al Primarului în funcție, doar pentru că nu le e simpatic? Susțineți un astfel de comportament?

 Nu sunt neapărat de acord. Știu ceva. Eu știu despre Călinești-Oaș că primăria a fost în insolvență. Nu știm ce proiecte blochează, care este motivul, ar trebui contactați reprezentații consiliului local care sunt în măsură să dea aceste răspunsuri. 

Fedorca, sau Govor? Pe cine vedeți la cârma PSD în Satu Mare?

 Eu știu că avem un președinte astăzi. Deocamdată nu s-a stabilit un calendar ale unor alegeri județene, ale unui congres. Aștept cu drag să văd acest calendar, eu mi-aș dori ca în maxim o lună să vedem că suntem în conferința de alegeri județene. Vom vedea apoi cine se înscrie pentru preluarea conducerii din organizația județeană, abia apoi pot spune acest lucru.
Trebuie o reformă mult mai amplă în Partidul Social Democrat și nu doar de suprafață. O nouă reformă nu o poți face cu oameni vechi. PSD are oameni noi, bine pregătiți, care pot face față. Poate chiar și eu voi fi interesat de o funcție, de ce nu? Trebuie luate în considerare realizările.
Poate vom stabili acum, împreună cu președintele interimar Marcel Ciolacu care va fi prezent în trei județe în perioada următoare, Timiș, Cluj și Satu Mare. 

Fedorca sau Ciprian Crăciun?

Vom vedea dacă cei doi își vor depune candidaturile pentru o funcție de conducere. Atunci o să pot să vă spun.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.