Viziunea mea asupra învățământului

0

Autor: Adrian Papahagi

Viziunea mea asupra învățământului:

Profesorul nu te învață nimic. Înveți singur, dacă vrei/trebuie și ești capabil de asta. Profesorul îți predă. Ce îți predă (adică îți transmite, îți pune la dispoziție)? Știința, atât cât o poate el pătrunde!

Profesorul nu este un furnizor de servicii pentru tânăr. El este servitor al Adevărului, al Binelui, al Frumosului, al Dezirabilului, al Științei. Relația dintre profesor și tânăr este una de autoritate, nu de putere sau de servitute. Autoritatea este cu atât mai mare cu cât profesorul este mai aproape de Știință.

Învățământul teoretic nu are ca scop angajabilitatea. El nu ține deci de domeniul utilului, ci al binelui și adevărului. Un bun sistem de învățământ produce oameni educați, deci civilizați, nu buni profesioniști. Profesionalizarea vine ulterior. Educația educă, profesia profesionalizează. Majoritatea oamenilor nu folosesc la nimic 90% din lucrurile pe care le-au învățat din clasa I până la masterat; dar la capătul acestui lung parcurs, se speră că sunt mai civilizați, deci mai puțin brute, indiferent ce profesie vor alege.

Pedagogia e o pseudo-știință, parazită și fără sens. Există doar două lucruri importante în învățământ: modelul și coerciția, inspirația și transpirația, admirația și frica. Un profesor pe care îl admiri, care te inspiră prin știință, rigoare, inteligență și pasiune, și care în același timp te obligă să înveți, este uOn bun profesor.

O mare parte dintre tineri nu au aptitudini intelectuale. Inevitabil, școlaritatea lor va fi mediocră. A calibra învățământul după modestele lor capacități intelectuale este o greșeală. A băga în altarul Științelor și Artelor vulgaritatea lumii exterioare în speranța că îi vei câștiga astfel pe cei fără abilități și interese științifice și culturale este o greșeală fatală pentru școală și pentru civilizație.

Scopul științelor, artelor și literelor nu sunt nici elevii, nici profesorii, ci științele, artele și literele însele, adică perpetuarea civilizației.

De angajabilitate se ocupă angajatorii și angajații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.