Președintele Klaus Iohannis amenință PSD: „Guvernul Orban pică, avem anticipate!”

0

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi, că, dacă Guvernul Orban pică în urma unei moţiuni de cenzură depusă după asumarea răspunderii pe legile electorale prin care alegerea primarilor să se facă în două tururi , este primul pas pentru declanşarea alegerilor anticipate.

Preşedintele a spus că este dreptul constituţional al PSD să depună moţiune de cenzură, în momentul în care Guvernul îşi angajează asumarea răspunderii.

”Este dreptul constituțional al grupului PSD să depună moțiune de cenzură. Dar trebuie să fim conştienţi de faptul că acest Guvern minoritar este hotărât şi doreşte să se adopte legislaţie care este şi necesară şi oportună şi aşteptată de români şi eu sunt convins că se va evalua foarte bine riscul angajării răspunderii, dar faptul că PSD vrea să ameninţe cu moţiunea de cenzură nu sperie pe nimeni”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat dacă este prilej de declanşare a alegerilor anticipate căderea Guvernului, după o moţiune de cenzură, Iohannis a declarat: ”Cu siguranţă şi asta este bine să înţeleagă toată lumea. Dacă printr-o angajare a răspunderii Guvernul Orban pică, acesta este primul pas spre anticipate, foarte clar. Că se vor realiza sau, nu este o chestiune care se va vedea la momentul respectiv”.

Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD, a afirmat că partidul va depune moţiune de cenzură în cazul în care Guvernul îşi asumă răspunderea pe legile electorale prin care alegerea primarilor să se facă în două tururi.

Guvernul ar putea fi demis cu voturile PSD, UDMR și cu votul parlamentarilor minorităților naționale controlați de PSD. În total, PSD, UDMR și cei 7 deputați ai minorităților ar stânge 239 de voturi, față de cele 233 de voturi necesare pentru adoptarea unei moțiuni de cenzură.

Dacă guvernul este demis, președintele poate face două propuneri consecutive de premier care să fie respinse de Parlament, după care pot fi declanșate anticipatele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.