Fotograful Remus Țiplea, primul fotograf român care apare cu un fotoreportaj în revista National Geographic din Statele Unite

0

Sătmărean sau oșan, cum vreți să-i spuneți, dar în mod cert extrem de talentat și de apreciat în țară și în lume, fotograful Remus Țiplea, după ce a cucerit paginile unor reviste sau ziare precum The Guardian au La Repubblica (Italia) apare cu ale sale libelule sau prieteni bulbucați, ala cum i-a numit oficial, și în National Geographic din Statele Unite – o revistă prestigioasă.

Cătălin Gruia, redactor-șef la două reviste românești a ținut să-l laude pe fotograful născut la Negrești-Oaș, județul Satu Mare, pe Facebook.

Acesta a scris: ”Fotograful Remus Țiplea e primul fotograf român publicat, cu un fotoreportaj de 7 pagini, în revista mare, National Geographic US. https://www.nationalgeographic.com/magazine/2020/01/photographer-remus-tiplea-looks-at-damselflies-and-vice-versa/?fbclid=IwAR2oRsP6_E7jIOihMXCSxTB2K3pgEgqFp3wSYu6Fne5htSt_sjhkgQLO39o

Iată-l aici fericit, Making Eye Contact, după ce tocmai i-au sosit exemplarele de autor din America.

Sunt mare fan Remus Țiplea pe care îl consider unul dintre cei mai buni fotografi din România. Dovada e că, cel puțin în ultimile 12 luni, a fost unul dintre cei mai publicați fotojurnaliști din revista National Geographic România: Un veac de migrație în Țara Oașului (noiembrie 2018), Ultimii ciurdari ai satului (februarie 2019), și Bulbucații (mai 2019).

Pe toate le-a facut în jurul casei, în zona natală Negrești-Oaș.
„Am încercat și subiecte din alte părți, dar mi s-a părut că doar zgâriu gheața la suprafață. Poți întelege cu adevărat un subiect doar când ajungi să te simți acasă în el”, spune Remus.

Ne-am obișnuit să credem că trebuie mers peste mări și țări pentru a explora. Nimic mai gresit! Poate primul care a demonstrat-o strălucit a fost Xavier de Maistre, aristocrat din secolul al XVIII-lea, pictor, soldat și autor al unei cărțulii care a devenit celebră: Voyage autour de ma chambre.
Xavier a decis să se bucure de cele 6 săptămâni în care a fost pus în arest la domiciul (în urma unui duel), explorându-și dormitorul în halatul de casă, cu maximum de receptivitate și curiozitate, ca pe un regat îndepărtat și exotic.

De asta avem nevoie și noi, în viața de zi cu zi, observă filozoful englez Alain de Botton în prefața ultimei ediții englezești a A Journey Around My Room: să nu mai privim orbi prin lucrurile devenite familiare, să încercăm să le revedem într-o lumină proaspătă, să intrăm în dispoziție de călătorie chiar atunci când suntem acasă …

Pentru Marcel Proust, „adevărata călătorie de descoperire nu constă în căutarea unor locuri noi, ci în a privi totul cu ochi noi”. Acesta e și secretul lui Remus Tiplea.
„Sunt ca găina pe lângă casă, îmi caut subiecte cât mai aproape. Nu din comoditate, nu sunt comod deloc, merg să le pozez zi și noapte. Când alții stau acasă cu familiile de sărbători eu sunt într-un maraton continuu. Le-am aproape pentru a fi mereu în acele subiecte, pentru a face parte integrantă din ele, pentru a fi unul de-al lor”.

Fotograful Remus Ţiplea, şi-a descoperit în 2009 pasiunea pentru fotografie, dar a reuşit deja să câştige premii importante la concursuri naţionale şi internaţionale.

Remus Ţiplea s-a evidenţiat în fotografie şi prin expoziţiile naţionale anuale organizate la Negreşti Oaş, „Versus, dar Împreună”, găzduită de Muzeul Ţării Oaşului şi ajunsă în 2012 la a III-a ediţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.