Oradea. Parcuri reabilitate din fonduri europene: fântână muzicală cu jocuri de apă şi lumini, amfiteatru pentru trecători

0

Proiectul inițiat de Primăria municipiului Oradea de reabilitare a parcului 1 Decembrie propune dezafectarea actualelor bazine decorative prevăzute cu un joc de apă, situat pe axul strada Vasile Alexandri – Statuia Ostașului Român și amenajarea pe același amplasament a unei fântâni ornamentale noi. Terenul pe care urmează să se execute lucrarea de realizare a fântânii ornamentale este domeniu public al Municipiului Oradea. Accesul se realizează din strada Vasile Alexandrii și din Piața 1 Decembrie. Astfel, parcul 1 Decembrie  va face parte din axa pietonală majoră care, după realizarea pasajului carosabil subteran din zona din fața catedralei ortodoxe, va lega Cetatea Oradea de Piața Unirii. Concomitent cu realizarea fântânii, Primăria Oradea va amenaja scuarul din jurul său denumit Scuar Alecsandri.

Parcul 1 Decembrie a fost realizat în anii 1950, având denumirea de Parcul 23 August între anii 1950-1989. Azi parcul găzduieşte Casa de Cultură a Sindicatelor, o fântână arteziană și Statuia Ostaşului Român.

Conform proiectului de hotărâre aprobat ieri, SC Compania de Apă Oradea SA va amenaja în zona din dreptul străzii Vasile Alecsandri, care s-a amenajat recent ca stradă pietonală, o fântână ornamentală muzicală cu jocuri de apă și lumini în locul bazinelor existente în prezent. De asemenea. se va realiza amenajarea scuarului din zona fântânii arteziene, cu piatră naturală, fiind o continuare a pietonalului de pe strada Alecsandri, precum și construirea unui amfiteatru pentru vizionarea spectacolului acvatic și de lumini oferit de fântâna decorativă.

Amenajarea propriu-zisă urmărește rezolvarea circulației pietonale, rezolvarea scurgerii apelor pluviale, realizarea unor gradene, iluminat stradal în această zonă.

Se va amenaja platforma pietonală din jurul viitoarei fântâni arteziene cu dale din piatră naturală, iar structura rutieră proiectată pentru aleile pietonale va fi îmbrăcată cu pavaj – piatră porfir cu rosturi umplute cu mortar.

Dirijarea, colectarea apelor pluviale de pe suprafața pietonalului se va realiza cu ajutorul pantelor longitudinale și transversale, fiind conduse prin rigole din granit auriu dispuse de-a lungul aleilor, totodată se va realiza iluminatul public al zonei prin dispunerea a 8 stâlpi de iluminat, corpuri de iluminat cu LED 28 bucăți pentru gradene. Se vor amenaja spațiile verzi cu gazon și plante perene (arbori, arbuști).

Potrivit raportului de specialitate, costurile cu amenajarea fântânii arteziene sunt estimate la 8.464.463,12 lei, iar pentru amenjarea scuarului 1.943.558,17 lei.

Conform planurilor administrației locale, lucrările ar urma să fie derulate cel târziu începând din anul 2021.

Inevitabil, trebuie să facem o comparație!

Realitatea din parcurile sătmăreni este dezamăgitoare, însă. Spre exemplu, cel mai mare parc din municipiu, Grădina Romei este sub ”dominația” ciorilor de mai mulți ani, iar sătmărenii nu pot profita de acest parc pentru a ieși la plimbare sau cu copii la joacă deoarece grădina este plină de excremente de pasăre și oricând te poți trezi cu o surpriză. De curând s-au schimbat băncile vechi cu unele noi și s-au pus celebrele pavaje ornamentale ale primarului Kereskenyi. Cu toate astea, de Grădina Romei sătmărenii nu pot bucura atât cât și-ar dori din cauza ciorilor stăpâne peste parc.

Reabilitarea Grădinii Romei a constat în amplasarea pavajelor ornamentale, câteva bănci vechi înlocuite și schimbarea gardului. Necesare de altfel, dar nu suficiente. În continuare problema păsărilor care împrăștie excremente peste tot nu a fost rezolvată, chiar dacă au fost numeroase sesizări din partea locuitorilor orașului.

Iar Grădina Romei este doar un exemplu. Nici Parcul Central nu este o variantă mai bune…și nici mai îmbunătățită.

Așa arată băncile și pavajele, de obicei…LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.