Satu Mare nu a reușit să absoarbă niciun leu din fondurile europene dedicate digitalizării, dar nici nu a avut intenția

3

Județe precum Ilfov, București, Cluj și Iași sunt zonele din România care au contractat cele mai mari fonduri europene dedicate digitalizării, potrivit INACO.

Primele 4 județe care au contractat fonduri europene dedicate digitalizării, de peste 200 de milioane de lei, sunt Ilfov, București, Cluj și Iași. 26 de județe au contractat între 10 și 100 mil. lei, 8 județe sub 10 mil. lei, iar 3 județene – Bacău, Caraș-Severin și Satu Mare – nu au contractat niciun leu din fondurile europene disponibile pentru digitalizare, prin Programul Operațional de Competitivitate.

Dacă 7 județe ale țării nu au reușit să absoarbă efectiv încă niciun leu din fondurile europene dedicate digitalizării:  Botoșani, Hunedoara, Mehedinți, Sălaj, Satu Mare nu a contractat fonduri europene în acest sens, alături de Bacău și Caraș-Severin.

România merge către media Uniunii Europene (UE) la utilizarea serviciilor de internet în ultimii cinci ani, dar nu ține pasul cu digitalizarea serviciilor publice europene. Decalajele se adâncesc în ultimii doi ani la competențele digitale ale capitalui uman între România și UE, potrivit studiului ”Convergența digitală a României în raport cu UE” al organizației Inițiativa pentru Competitivitate (INACO).

 

România este singura țară din UE care abordează educația digitală opțional la clasele primare 0 – IV.

Doar 10% din populația României are competențe digitale peste nivelul de bază.  Suntem pe ultimul loc în UE. Digitalizarea rămâne un  obiectiv nerealizat al Strategiei Naționale pentru Competitivitate 2014 – 2020, care își propune creşterea ponderii cetățenilor care folosesc serviciile de e-guvernare: de la 5 % în 2013, la 35% în 2020. Noi abia am ajuns la 9%”.

În anul 2019, cele mai mari decalaje digitale ale României față de media UE, la principalele componente ale DESI, sunt înregistrate la utilizarea serviciilor de Internet – 21,5 puncte procentuale; integrarea tehnologiei digitale – 20,6 puncte procentuale; servicii publice digitale – 19,7 puncte procentuale; respectiv la capitalul uman – 16,9 puncte procentuale, iar cele mai mici decalaje digitale marcăm, așa cum ne așteptam la conectivitate – 5,8 puncte procentuale sub media europeană.

România a progresat o singură poziție în 5 ani în clasamentul global al Competitivității Digitale, dar în UE, România a coborât 2 poziții în ultimii cinci ani.

Sursă: INACO

3 COMENTARII

  1. Felicitari, ca si exemplu rog administratia locala in frunte celebrul primar Gabor sa mearga pana la o posta sa va scoata aia chitanta pe o imprimanta cu ace din anii 80

  2. Felicitari, ca si exemplu rog administratia locala in frunte celebrul primar Gabor sa mearga pana la o posta sa va scoata aia chitanta pe o imprimanta cu ace din anii 80

  3. Degeaba a-ti facut facultate daca nu stiti sa faceti proiecte ptr fonduri europene ,Satu Mare e cel mai slab dezvoltat din toate punctele de vedere , nu va intereseaza dezvoltarea jud.Satu Mare , doar propriul buzunar . Nu va pune-ti intrebarea de ce oamenii nu merg la vot???? Raspuns ,,,ca si asa nu se face nimic nici macar in oras ,daramite in judet,,,, Dar in propria voastra gospodarie tare va pricepe-ti aveti idei si proiecte ,,,halal conducere ,,,,

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.