Iohannis, laureat al Premiului Charlemagne pe anul 2020

1

Premiul este acordat, încă din 1950, de către orașul Aachen, din Vestul Germaniei, celor care promovează unitatea europeană.

Cu ocazia anunțului, reprezentanții ”Charlemagne Prize Academy” l-au elogiat pe Președintele României, drept un mediator între Estul și Vestul Europei în aceste timpuri divizive pentru continent, dar și un campion al promovării valorilor europene.

Reprezentanții municipalității din Aachen au susținut că au ales să recunoască, prin acest premiu, activitatea lui Klaus Iohannis de susținere a luptei anti-corupție, a statului de drept și a ideii unui viitor European comun.

Festivitatea de acordare a distincției va avea loc in luna mai a anului viitor.

”Președintele Klaus Iohannis va primi pe 21 mai 2020 cea mai prestigioasă distincție internațională pe care a primit-o vreodată un om politic român, Premiul Charlemagne.

Premiul Charlemagne (Carol cel Mare) este cel mai vechi și cel mai prestigios premiu acordat pentru contribuția la unificarea europeană. Premiul se acordă începând cu anul 1950 în orașul german Aachen.

Foarte mult a contat în ochii juriului implicarea președintelui Iohannis pentru apărarea valorilor europene și a statului de drept.

Acordarea acestei distincții Președintelui României este un semn foarte puternic al unității Europei și al rolului central pe care țările din Europa de Est îl au astăzi în Uniunea Europeană.

Deja ca primar al Sibiului, Klaus Iohannis și-a exercitat mandatele sub semnul integrării europene. Sibiul a fost în anul 2007, sub conducerea sa, Capitala Culturală Europeană.

Prin acordarea acestei distincții președintelui Iohannis, se recunoaște rolul central avut de Klaus Iohannis în păstrarea direcției europene a României într-o perioadă în care în alte state est europene apar lideri populiști și antieuropeni.

Acest premiu acordat Președintelui României este un prilej de bucurie pentru fiecare român”, scris vicepreședintele PEE, Siegfried Muresan.

Printre laureații Premiului Charlemagne din anii anteriori se numără:
-Papa Francisc, 2016
-Papa Ioan Paul al II-lea, 2004
-Antonio Guterres, secretar general al ONU, 2019
-Angela Merkel, cancelarul Germaniei, 2007
-Emmanuel Macron, președintele Franței, 2018
-Donald Tusk, prim ministrul Poloniei, 2010
-Bill Clinton, președintele SUA, 2000
-Jacques Delors, președintele Comisiei Europene, 1992
-Roman Herzog, președintele Germaniei, 1997
-Francois Mitterrand, președintele Franței, 1988
-Helmut Kohl, cancelarul Germaniei, 1988
-Vaclav Havel, președintele Cehiei, 1991
-Winston Churchill, prim ministrul Marii Britanii, 1955
-Konrad Adenauer, cancelarul Germaniei, 1954
-Herman van Rompuy, președintele Consiliului European, 2014
-Martin Schulz, președintele Parlamentului European, 2015

 

Sursa foto: Yahoo news

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.