Eveniment dedicat împlinirii a 98 de ani de la nașterea „părintelui revuisticii românești”, Nae Antonescu

0
Biblioteca Județeană Satu Mare organizează miercuri, 18 decembrie, cu începere de la ora 14: 00, în Sala multimedia, un eveniment dedicat împlinirii a 98 de ani de la nașterea istoricului literar Nae Antonescu.
Cunoscut drept „părintele revuisticii românești”, cărturarului i-a fost amenajat în anul 2010 un Atelier Memorial la Biblioteca Județeană Satu Mare, instituție cu care a avut de-a lungul deceniilor o relație de strânsă prietenie.
În atelier se găsesc cărți și publicații din moștenirea culturală Nae Antonescu.
Cei care vizitează atelierul, în special tinerii care bat la porțile afirmării, cuprinși de obicei în programul „Școala altfel”, au posibilitatea de a afla că și într-un sat precum Terebeștiul se poate face cultură înaltă.
Desigur, cu o pasiune asemuită în cazul lui Nae Antonescu cu fervența unui benedictin. Aniversarea nu va rămâne în uitare nici în acest an, astfel că Biblioteca Județeană Satu Mare organizează un colocviu și o expoziție dedicate cărturarului sătmărean.
Expoziția va cuprinde și o parte din colecția revuistică a lui Nae Antonescu, insistându-se pe activitatea de după decembrie 1989, când presa a redevenit liberă.
Sunt invitați cei care l-au cunoscut pe Nae Antonescu, dar și cei care doresc să descopere personalitatea unui dascăl exemplar, un intelectual de care orice societate sănătoasă are nevoie.
Discuțiile și evocările vor fi însoțite de derularea unor imagini din viața și activitatea aniversatului, într-o prezentare PowerPoint realizată de către dr. Viorel Câmpean și dr. Marta Cordea, cei care au amenajat Atelierul Memorial „Nae Antonescu”.

Istoric literar, publicist, profesor, Nae Antonescu  a desfăşurat o activitate pilduitoare în învăţământul sătmărean, completată fericit de o altă componentă a vieţii sale, revuistica (n.r. – ştiinţa care se ocupă cu istoria publicaţiilor de presă), drept pentru care a dobândit supranumele de „părinte al revuisticii româneşti”.

A fost profesor şi director la Şcoala generală Terebeşti, în mai multe rânduri după care între 1955-1960 a predat la Şcoala tehnică de exploatare CFR Satu Mare. O scurtă perioadă de timp a activat ca director la Casa Corpului Didactic din Satu Mare. S-a pensionat în 1983 şi a trecut la cele veşnice în data de 18 iunie 2008, la Terebeşti.

Din 18 decembrie 2011, bibliotecii publice din satu natal i-a fost atribuit numele „Nae Antonescu”. Activitate literară Ca publicist, de-a lungul timpului, i-au apărut volumele: „Scriitori uitaţi”, „Reviste literare conduse de Liviu Rebreanu”, „Jurnal literar: monografie”, „Reviste din Transilvania”, „Reviste literare interbelice”, „Scriitori şi reviste literare din perioada interbelică”, „Revista Fundaţiei Regale. Monografie”. De asemenea, a colaborat constant în presa locală de dinainte de 1989, iniţiind chiar apariţia unor publicaţii, lucru continuat cu şi mai mare ardoare după 1989.

Din mulţimea publicaţiilor naţionale în care a senat de-a lungul vremii menţionăm: Ardealul, Pagini Literare, Cultura creştină, Dreptatea, Familia, Luceafărul, Revista de istorie şi teorie literară, Vatra, Viaţa Românească, după cum a îngrijit apariţia volumelor unor scriitori, unii cunoscuţi, alţii mai puţin cunoscuţi, ori pe de-a-ntregul “uitaţi”: Ady Endre, George Boldea sau Romulus Demetrescu.

Atelierul Memorial Nae Antonescu

În 2010, în incinta Bibliotecii Judeţene Satu Mare, a fost inaugurat Atelierul Memorial „Nae Antonescu”, consacrat ca un loc în care îşi vor desăvârşi cunoştinţele viitorii specialişti în istoria literaturii şi în revuistică, dar nu numai, pentru că biblioteca ilustrului cărturar conţine şi volume din alte domenii ale cunoaşterii.

Biblioteca Judeţeană Satu Mare a achiziţionat, şi fondul de carte al cărturarului Nae Antonescu, care însumează 42.000 de documente de bibliotecă: volume din domeniul istoriei şi criticii literare, cărţi vechi, în special din perioada interbelică, rarităţi bibliofile, publicaţii periodice vechi, portrete ale unor oameni de cultură români , dar şi o serie de manuscrise aparţinând lui Nae Antonescu, dintre care unele inedite.

Bogatul fond „Nae Antonescu” conţine documente literare şi istorice din secolele XIX-XX, constând atât din cărţi (mai cu seamă din următoarele domenii: istorie literară, revuistică, literatură română, literatură străină, istorie locală, istorie), manuscrise, periodice, portrete ale unor valoroşi oameni de cultură, corespondenţă, pagini memorialistice aparţinând cărturarului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.