Președintele Klaus Iohannis susține eliminarea pensiilor speciale

0

Președintele Klaus Iohannis susține inițiativa Guvernului Orban și consideră că toate pensiile speciale trebuie eliminate la un moment dat, pentru că nu este normal să avem mai multe categorii de beneficiari, după criterii diferite.

Întrebat ce părere are despre eliminarea pensiilor speciale, președintele a declarat: ”Pensiile speciale trebuie eliminate, la un moment dat. Nu putem să avem mai multe categorii de beneficiari ai pensiilor, după criterii diferite. Criteriul contributivității este unanim acceptat și acolo trebuie să ajungem”.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor va relua astăzi, dezbaterile cu privire la două proiecte de lege referitoare la pensiile speciale, iniţiate de PNL şi, respectiv, USR.

Liberalii susțin eliminarea pensiilor, cu excepția celor militare. Proiectul PNL propune eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, pentru membri ai corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu excepţia pensiilor militare.

USR, în schimb, propune abrogarea pensiilor speciale, cu excepţia pensiilor militare şi ale magistraţilor, care vor fi plafonate la nivelul ultimului salariu de bază brut lunar din ultima lună de activitate.

Dezbaterile privind cele două proiecte de lege vor fi reluate astăzi începând cu ora 16:00 de Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor. Prima ședință pe această temă a avut loc marțea trecută, dar hotărârea a fost amânată după ce reprezentanţii mai multor sindicate şi asociaţii ale beneficiarilor acestor pensii au solicitat respingerea actelor normative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.