Președintele SUA, acuzat, oficial, de o Cameră a Congresului American de două încălcări ale Constituției

0

Camera Reprezentanților a votat pentru adoptarea a două articole legislative, prin care să sancționeze comportamente ale lui Donald Trump ce contravin Constituției SUA. Această fază a procedurii este denumită ”impeachment”.

Pentru a se ajunge la demiterea Președintelui, este necesar și votul Senatului American, a doua Cameră a Congresului.

Dacă Senatul va vota pentru inculparea lui Trump, fază a procedurii, ce poartă numele de ”indictment”, se ajunge în faza finală, respectiv demiterea Președintelui. Senatul, care este controlat de partidul Republican, partidul Președintelui Trump, a anunțat deja că va bloca procedura inițiată de Opoziția Democrată, la nivelul Camerei reprezentanților.

Acuzațiile care i se aduc lui Trump sunt abuz de putere și obstrucționarea Congresului.

Totul a pornit de la suspiciunea că Președintele Trump ar fi șantajat Ucraina, condiționându-i acordarea unui ajutor financiar de demararea unei investigații împotriva rivalului său politic, Joe Biden, ex-vicepreședinte al SUA, în timpul mandatelor lui Barack Obama.

In momentul aflarii veștii că a fost formal ”impeached” de Camera Reorezentantilor, Trump ținea un discurs la un miting electoral în Michigan.

În stilul caracteristic, a reacționat în real-time, categorisindu-i pe democrați drept ”o adunătură de necugetați”.

Cu aceeași ocazie, a transmis unei reprezentante care a votat pentru sancționarea lui că soțul recent-decedat al acesteia a ajuns în iad. Deși pare bizar, e o zi obișnuită pentru Trump – cam la acest nivel a decăzut politica americană, cel puțin cea republicană-conservatoare, de când actualul Președinte și-a început mandatul.

Trebuie spus că astfel de acțiuni nu sunt frecvente în istoria excepționalei democrații americane – Trump este doar al treilea președinte american, după Andrew Jackson în 1868 și Bill Clinton în 1998, care a trecut prin astfel de procedura de impeachment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.