20 decembrie 1989. Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism

0

În urmă cu 30 de ani, la 20 decembrie 1989, Timişoara devenea primul oraş liber de comunism, cu preţul vieţii unor oameni care au murit pe străzi.

Ziua de 20 decembrie 1989 a însemnat ieşirea întregului oraş în stradă. Toate marile intreprinderi se unesc, iar mulţimea se revarsă pe străzi. Sunt înlăturate lozincile ceuauşiste şi comuniste.

Oamenii s-au îndreptat spre Comitetul Judeţean pentru a dialoga cu autorităţile.

Zeci şi zeci de mii de oameni se îndreptau spre centru. Armata, cei de la M.I. şi trupele de Securitate nu aveau ce face. Nu puteau provoca cel mai mare masacru din Europa secolului XX.

Forţele de ordine au primit ordine să se retragă în cazărimi pentru a întâmpina confruntările cu manifestanţii, dar şi pentru a pregăti planul de a elimimina Revoluţia.

Se striga „Jos cu Ceauşescu!”, „Noi suntem poporul”, „Armata e cu noi”, „Libertate”, „Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!”.

În faţa a peste 100.000, se proclamă Timişoara drept primul oraş liber al României.

Până în 20 decembrie 1989, la Timişoara au murit 72 de persoane şi 300 fost rănite.

Au urmat două zile în care Timişoara a fost singură. Revoluţia a luat sfârşit. De abia pe 22 decembrie, Nicolae Ceauşescu au părăsit cu elicopterul sediul Comitetului Central. A urmat lovitura de stat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.