Cât de mult se trăiește în județul Satu Mare? Până la 73 de ani, ca în Bangladesh. Speranța de viață este de 80 de ani în județe ca Vâlcea

0

Conform unor date oficiale furnizate de INS, pentru publicația Libertatea, în Satu Mare speranța de viață este de 73 de ani, în timp ce Vâlcea are o medie de viață de 80 de ani, aproape cât media europeană. Speranța de viața din Satu Mare este de numai 73 de ani, precum cea din Bangladesh.

Pe ultimele locuri ale speranței de viață sunt Giurgiu, Călărași, Tulcea și Satu Mare, județe care, altfel, se află și în topul celor mai sărace județe, potrivit aceleași publicații.

Bunăstarea economică nu îți asigură neapărat  o viață lungă.  Județele cele mai bogate, Prahova, Argeș, Constanța, sunt în partea de sus a clasamentului, dar se învârt în jurul mediei pe țară de 75-76 de ani.

Speranța de viață în România, pe județe Județele Satu Mare și Vâlcea sunt despărțite de 440 de kilometri, adică 6 ore de condus. Și de 7 ani. Speranța de viață în Vâlcea este de 80 de ani, în timp ce în Satu Mare, de doar 73. Aceeași speranță de viață o întâlnim și în Bangladesh, Guatemala și Vanuatu.

Media în România este de 75 de ani, cu 9 ani mai puțini decât în țări precum Japonia, Elveția și Singapore, unde se trăiește cel mai mult din lume.

Corelația dintre dezvoltarea economică și speranța de viață este de multă vreme cunoscută. „În mod cert vorbim despre o serie de factori, de la accesul la servicii medicale până la calitatea dietei, dar și aspecte pe care poate că nu le-am lua în calcul la prima vedere, precum cât de mult alcool se consumă și ce tip de alcool (berea și rachiul nu au același impact asupra sănătății…)”, a explicat un sociolog.

Romania Map – High Detailed Vector Illustration

Sursă: Liberatatea.ro
Foto: Libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.